Amire van pénz: Bőkezű magával a kormány

Saját magára költ a kormány külsős cégek bevonásával mintegy 2,5 milliárd forint értékben a Magyarországnak rendelkezésre álló európai uniós fejlesztési forrásokból – értesült a Magyar Nemzet. A négy tételből álló, az államreformot szolgáló pénzek egy részét már folyósították kormány közeli cégeknek.

Magyar Nemzet
2007. 09. 21. 22:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Draskovics Tibor, a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter és Szetey Gábor személyügyi államtitkársága összesen négy tételben hívott le forrásokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Államreform operatív programja keretében. Az első, 104 millió forintos tételt még márciusban nyerte el egy kormányhoz közeli konzorcium, amelyik az azóta megszűnt államreform-bizottságnak dolgozik. A fennmaradó három projekt mintegy 2,4 milliárd forintos támogatásáról augusztusban döntöttek a Bajnai Gordon által felügyelt fejlesztési ügynökségnél a két kormányzati szerv számára. Lapunk megkeresésére a személyügyi államtitkár irodájánál egyelőre nem árulták el, hogy 1,789 milliárd forint értékben melyik magáncég adhat tanácsot és működhet közre a személyügyi és közigazgatási képzési központ létrehozásánál és teljesítményméréseknél.
Azért is érdekes ezen tevékenységek kiszervezése, mert éppen az ilyen és hasonló feladatokra, stratégiák megalkotására hozta létre a Gyurcsány-kormány korábban az államreform-bizottságot, illetve a személyügyi államtitkárságot, így a különféle tanulmányok megírását, a kormányzat szerkezeti átalakítására vonatkozó javaslattételt, cselekvési terv készítését külső cégek bevonása nélkül is elvégezhették volna. Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter az egyik projektre eredetileg 143 millió forintnyi uniós közpénzt szánt. Ezért a pénzért két költségvetési szerv részletes átvilágítását, cselekvési terv készítését, illetve belső szakmai folyamatok hatékony és eredményorientált újraszervezését várják el a KPMG és az IFUA nevű cégektől, bár mint a miniszter titkárságától megtudtuk, az eredeti keretösszegnél olcsóbban, 58-58 millió forintért vállalta el a munkáját a két társaság. A két céget nem nyílt, hanem tárgyalásos közbeszerzési eljárás útján választották ki. Konkrét feladatuk a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezetfejlesztése és a rendőrség-határőrség gazdasági ellátórendszerének kialakítása. A tárca nélküli miniszter másik projektje 504 millió forintot emészt fel. A kancellária tájékoztatása szerint ebből a pénzből nem egyetlen tevékenységet finanszíroznak, hanem az „számos, a szerteágazó reformterületeken folyó munkálatok tudományos, szakmai megalapozására szolgál”. „Tudományos műhelyek, elismert kutatók működnek közre például a nyugdíjreform, az egészségügyi reform, a dereguláció, illetve a feketegazdaság elleni fellépés terén folyó szakmai munkában”, ám azt már nem közölték lapunkkal, hogy konkrétan melyek ezek a műhelyek, s kik az ismert kutatók. Draskovics Tibor titkársága a külső cégek megbízását azzal indokolta: így lesz biztosítva, hogy a döntéseket széles szakmai konszenzus mellett, az államigazgatási szempontokon kívüli szempontokat is figyelembe véve, biztos szakmai alapokon készítsék elő. „A tárcáknál folyó felülvizsgálati és szervezetfejlesztési tevékenység szervezésében és szakmai-módszertani támogatásában azért működnek közre külső tanácsadók is, hogy az összetett átalakítási javaslattétel a hazai és nemzetközi szakértelem lehető legszélesebb körére támaszkodhasson.”
Mint arról már korábban a Heti Válasz és lapunk is hírt adott, a 104 millió forintos megbízást részben az a kormány közeli konzorcium nyerte el márciusban a már megszűnt államreform-bizottságtól, amelynek egyes tagjai a 143 millió forintos projektben is érdekeltek. A KPMG Hungária Kft., a Telkes Zrt. és az IFUA Horváth & Partners Kft. alkotta konzorcium azt kapta feladatul márciusban 104 millió forint értékben, hogy tegyen javaslatot a közfeladatok felülvizsgálatára és a közszféra költséghatékonyabb működésére. A KPMG szakértőként tüntette fel pályázatában László Csabát, a Medgyessy-kormány pénzügyminiszterét, az IFUA Horváth & Partners Kft. egyik munkatársa pedig nem volt más, mint Gyurcsány Ferenc kabinetjének szakpolitikai igazgatója, Tóth András.

Pál Gábor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.