Isszuk, amit adnak: háromszorosára duzzadt a borimport

Drámaian megugrott, háromszorosára nőtt egy év alatt az országba érkező külföldi borok mennyisége. A borászok szerint az 500-600 ezer hektoliteresre duzzadt import a felső lélektani határt jelenti.

Magyar Nemzet
2007. 09. 21. 22:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt háromszorosára nőtt a hazai borimport. A tavalyi 181 ezer hektoliter után az év végéig 500-600 ezer hektoliteres behozatallal kell számolnunk. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) kimutatása szerint a legnagyobb mennyiség hagyományosan Olaszországból érkezik; az első fél évben meghaladta a 86 ezer hektolitert. Érdekes módon az élbolyhoz tartozik Csehország is, bár forrásaink szerint onnan is jórészt olasz bor érkezik hozzánk. Chilei bort is importálunk, ennek menynyisége az első fél évben nem érte el az ötezer hektolitert.
Horváth Csaba, a HNT elnöke megkeresésünkre közölte: a borimport elérte a lélektani határt. Ha ennél több külföldi termék érkezik az országba, az már nagyon rosszul érinti a hazai piacról megélni szándékozó magyar borászatokat.
– Nem okoz örömet az import, ám tudomásul kell vennünk, hogy uniós csatlakozásunk után szűkültek piacvédő lehetőségeink. A drasztikusan megnövekedett behozatal miatt piaci zavarra egyelőre nem számítunk, a külföldi borok ugyanis túlnyomórészt az olcsóbb kategóriába tartoznak – mondta a szakember. Az import okozta gondokat az is enyhíti, hogy a kevés idei termés miatt az átlagos négymillió hektoliter helyett csupán hárommillió hektoliter magyar bor kerülhet most a boltok polcaira, ami mellett elfér a külföldi is. Az importbor javarésze egyébként hordóban érkezik, s azt Magyarországon palackozzák.
– Ha vissza akarjuk szerezni boraink hírnevét, akkor nagy erőket kell megmozgatnunk a külföldi piacok meghódításáért – jelentette ki lapunknak Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmély Borászati Zrt. főborásza. A sokáig csak az angol piacra szállító cég vezetője szerint ma már érvényesül a patriotizmus a honi borfogyasztásban, ugyanis Magyarországon a hazai bornak van a legnagyobb presztízse. Kamocsay úgy látja: nem szerencsés az a megközelítés, miszerint Magyarország önellátó a bortermelés terén. – Átlagosan 30 liter bort iszunk évente, a termelt mennyiség pedig ezzel nagyjából arányban van – mondta a szakember.

Bodacz Péter

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.