Újabb szocialista politikust gyanúsítanak bűncselekménnyel

Közokirat-hamisítás miatt egy szocialista országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte a legfőbb ügyész. A mentelmi bizottság a képviselő kiadatását indítványozta. Az érintett Juhászné Lévai Katalin szerint tévedésről, jogértelmezési problémáról van szó.

MNO
2007. 09. 21. 12:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfőbb ügyész közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt kérte Juhászné Lévai Katalin szocialista országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A parlament mentelmi bizottsága kedden úgy döntött: azt indítványozzák a T. Háznak, hogy függessze fel Juhászné Lévai Katalin mentelmi jogát. Ismert: a mentelmi jog felfüggesztéséről az Országgyűlés dönt, kétharmados többséggel. A gyakorlat az, hogy köztörvényes ügyben kiadják az érintettet, míg kisebb jelentőségű esetekben, mint mondjuk rágalmazás vagy becsületsértés, nem.

A legfőbb ügyész azért kérelmezte a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mert Juhászné Lévai Katalin a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanács volt elnökeként cégbírósági változásbejegyzés elmulasztása miatt 2004. május 31. napján hozott egy olyan — hatáskörébe nem tartozó — döntést, amelyen valótlanul azt állította, hogy a tanács a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Kht. Könyvvizsgálóját 2004. május 31.-ével hívta vissza.

A képviselő azt mondja: ő nem követett el közokirat-hamisítást. Juhászné Lévai Katalin szerint gyanúsítása tévedésen, jogértelmezési problémán alapul. Kifejtette: a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanácsban 2003-ban, amikor ő volt az elnök, új könyvvizsgálót kértek fel a tanács kht.-jához és új munkaszervezetet hoztak létre, személycserék történtek. A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Kht. könyvvizsgálójának cseréjét azonban nem jegyezték be a cégbíróságon, ez a kht. ügyvezetőjének feladata lett volna – fűzte hozzá.

Állítása szerint 2004-ben vették észre a hibát, és akkor ezen úgy tudtak változtatni, hogy cégadatot hoztak létre. A dokumentumot a kht. ügyvezetője és annak ügyvédje írta alá – folytatta a politikus –, valamint ő maga, mint a tanács egyszemélyi képviselője, akinek a szervezeti és a működési szabályzat (szmsz) szerint megvolt a lehetősége erre.

Mint mondta, a papírt be is adták a cégbíróságra, amely még büntetést sem szabott ki az egyéves mulasztás miatt. Kitért arra, hogy a területfejlesztési tanács szmsz-e szerint a kht. ügyvezetőjének megválasztása és visszahívása a tanács hatásköre; a könyvvizsgáló, a felügyelőbizottsági tagok választása és visszahívása ügyében a tanács elnöke önállóan dönthet a tanács képviseletében.

Juhászné Lévai Katalin azt mondta, nem követett el bűncselekményt. – Mi motiválhatott abban, hogy szándékosan elkövessek egy ilyen bűncselekményt? – tette fel a kérdést. Hozzáfűzte: teljesen jóhiszeműen járt el. Szavai szerint az ügy összefügg azzal a támadássorozattal, amit ellene folytatnak a megyében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.