Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Az Országgyűlés elé viszi „tisztasági csomagját” az MSZP

Az MSZP-frakció hétfőn nyújtja be az Országgyűlésnek a politika megtisztulását célzó javaslatait, és ezzel egy időben ezekről népszavazást kezdeményez. A T. Ház mindemellett dönt a a pedagógusok kötelező óraszámának visszaállításáról szóló népi kezdeményezésről is.

MNO
2007. 10. 15. 5:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A javaslatok benyújtásának, illetve a népszavazás kezdeményezésének időpontját Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke a szocialista képviselőcsoport szombati, budapesti zárt ülése után jelentette be. Gyurcsány Ferenc a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a törvénymódosítási javaslatokat a szocialisták eljuttatják a többi parlamenti pártnak is. Ismert, a miniszterelnök közölte, ha az öt parlamenti párt meg tud állapodni, akkor a népszavazási kezdeményezésüket visszavonják, már alá is írták az erről szóló dokumentumot, de addig az páncélszekrénybe kerül. Gyurcsány ismertetése szerint a javaslatok közé nyolcadik pontként felvették a Fidesznek azt a kezdeményezését, hogy tegyék átláthatóvá a kormánytagok vagyonosodását.

Az Országgyűlés dönt a pedagógusok kötelező óraszámának visszaállításáról szóló népi kezdeményezésről is. A kezdeményezést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nevében Kerpen Gábor elnök indította. Az általános vitában a kormányoldal nem támogatta a javaslatot. A közoktatási törvény 2006-os módosítása értelmében az idei tanévkezdéstől differenciáltan nőtt a pedagógusok kötelező óraszáma: a nem szaktanítást végző pedagógusoknál eggyel (21-ről 22-re), a szaktanítást végzőknél, középiskolai tanároknál kettővel (20-ról 22-re) hetente.

A képviselők szavaznak a foglalkoztatói nyugdíjról és intézményeiről szóló törvényjavaslatról, amely a nyugdíjrendszer új eleme lesz, bevezetésével olyan önkéntes nyugdíjcélú megtakarításra lesz lehetőség, amelynek középpontjában a foglalkoztatói kötelezettségvállalás áll, azaz a cég alkalmazottai után havi befizetéseket teljesít. Egyes szociális tárgyú törvények módosításáról is döntenek a képviselők; a javaslat értelmében a családtámogatási kifizetőhely valamennyi munkáltatónál megszűnik, és átkerül a Magyar Államkincstárhoz.
(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.