időjárás 10°C Aurél 2023. október 5.
logo

Kitelepítések: a baloldal nem szeret hallani róla

Keresztes Lajos
2007.10.26. 09:07

A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámol az SPD-nek a németek kitelepítésével kapcsolatos, különös történelemszemléletéről. Támadják Erika Steinbachot, az Elüldözöttek Szövetségének vezetőjét is. A Die Welt a ma kezdődő hamburgi pártkongresszus apropóján a városban folyó választási kampányról ír.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Stefan Dietrich Érzéketlenség az együttérzés helyett címmel ismerteti a baloldali berlini politikai elit hozzáállását az elüldözöttek problémáihoz. Tavaly két figyelemre méltó kiállítás foglalkozott a XX. századi európai etnikai tisztogatásokkal. A bonni Történelem házának kiállítása alig keltett feltűnést, pedig egyértelműen az elüldözött németek sorsára koncentrált. A sokkal kisebb, Kikényszerített utak című kiállítást állandóan a „vitatott” rendezvényként emlegették, annak ellenére, hogy jóval erősebben kiemelte: a németek elüldözése volt a legátfogóbb, de egyáltalán nem az egyetlen ilyen jellegű nemzetközi jogsértés. A Kikényszerített utak szervezője Erika Steinbach, az Elüldözöttek Szövetségének (BdV) vezetője. Markus Meckel (SPD) Bundestag-képviselő úgy fogalmazta meg ellenérzését: „Az Elüldözöttek Szövetségének erre nincs képesítése.”

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilapban Matthias Iken Egy munkásvezérré vedlett nagypolgár című cikkében foglalkozik a hamburgi választási kampánnyal és az ennek keretében a hét végén megrendezendő SPD-pártkongresszussal. Michael Naumann, a 2008-as választás hamburgi SPD főpolgármester-jelöltje tüntetően demonstrálja együttműködését a szakszervezetekkel. Minden nappal, amivel közeledik február 24-e, a hamburgi voksolás napja, annál jobban megpróbálja Michael Naumann megnyerni a baloldaliak szívét. Naumann elkezdte kiszórni az ajándékokat: ingyenes óvodák, ingyenes tankönyv vagy a tandíj megszüntetése az első diplomások esetében csak néhány példa a költséges kívánságlistájáról. Régóta elmosódik már a határvonal az SPD és a Baloldali Párt között.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.