időjárás 17°C Csaba 2022. július 6.
logo

Uniós pénzek elosztása: irgalmatlan összegek a holdudvarnak

Magyar Nemzet
2007.10.07. 22:01

Több kormány közeli cég, köztük Bajnai Gordon két korábbi érdekeltsége is százmilliós öszszegben kapott megbízást a miniszter által felügyelt Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtõl. Az uniós közpénzekkel kapcsolatos kommunikációt hárommilliárd forint értékben részben ismét olyan cégekre bízták, amelyek a balliberális elithez kötõdnek.

Összességében 3,080 milliárd forint közpénzt költ el a kormányzat az Új Magyarország fejlesztési terv uniós forrásaival kapcsolatos kommunikációra. Erre a keretre négy közbeszerzési tendert írtak ki: médiavásárlásra és kreatív munkákra egyet-egyet, kettõt pedig PR-tevékenységre – utóbbiak közül csak az egyikben hirdettek nyertest. A médiavásárlásra kiírt, bruttó 1,665 milliárd forintos pályázat nyertese a MindShare Médiaügynökség Kft. Az egyik PR-pályázat 505,2 millió forintot kóstáló forrásain több kommunikációs cég is osztozhat, többek között a Café Pr Kft. E társaságnak korábban a Kóka János és Bajnai Gordon által fémjelzett Webigen Rt. volt a tulajdonosa, jelenleg pedig résztulajdonosa a 2005-ig Wallis-érdekeltségû Café Reklám Kft.

Ismeretes, Bajnai Gordon önkormányzati miniszter a kormányzati szerepvállalása elõtt a Wallis-cégcsoportnak volt a vezetõje. A Café Pr jelenlegi tulajdonosai között találhatjuk még a Moana Vagyonkezelõ Kft.-t, amely Cselik Tibor érdekeltsége. Cselik Magyar Bálint tárcavezetõsége alatt az Oktatási Minisztérium Sulinova Kht.-jének volt az ügyvezetõje. A 490 millió forint keretet tartalmazó kreatív tevékenységre kiírt közbeszerzésen négy nyertest hirdettek. Közöttük található a Café Reklám Kft., a Publicis Kft. és a Well Reklámügynökség is. Már említettük, a Café Reklám a Wallishoz tartozott 2005-ig. A Publicis Kft.-nél pedig Baráth Péter dolgozott kormányzati megbízása elõtt vezetõ munkatársként. Baráth Péter Baráth Etele szocialista képviselõ fia, jelenleg Gyurcsány Ferenc kabinetjében ténykedik kommunikációs fõigazgatóként. A Well Reklámügynökséget a rendszerváltás után alapította Erdõs Ákos és számos balliberális újságíró, mint például Mester Ákos, Breuer Tamás, Bölcs István, ugyanakkor a cégadatok alapján már nem vesznek részt a cég mûködtetésében. Erdõs Ákos érdekeltsége vásárolta meg korában Gyurcsány Ferenc Perfekt Rt.-jét.

Pál Gábor

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.