Uniós pénzek elosztása: irgalmatlan összegek a holdudvarnak

Több kormány közeli cég, köztük Bajnai Gordon két korábbi érdekeltsége is százmilliós öszszegben kapott megbízást a miniszter által felügyelt Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtõl. Az uniós közpénzekkel kapcsolatos kommunikációt hárommilliárd forint értékben részben ismét olyan cégekre bízták, amelyek a balliberális elithez kötõdnek.

Magyar Nemzet
2007. 10. 07. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összességében 3,080 milliárd forint közpénzt költ el a kormányzat az Új Magyarország fejlesztési terv uniós forrásaival kapcsolatos kommunikációra. Erre a keretre négy közbeszerzési tendert írtak ki: médiavásárlásra és kreatív munkákra egyet-egyet, kettõt pedig PR-tevékenységre – utóbbiak közül csak az egyikben hirdettek nyertest. A médiavásárlásra kiírt, bruttó 1,665 milliárd forintos pályázat nyertese a MindShare Médiaügynökség Kft. Az egyik PR-pályázat 505,2 millió forintot kóstáló forrásain több kommunikációs cég is osztozhat, többek között a Café Pr Kft. E társaságnak korábban a Kóka János és Bajnai Gordon által fémjelzett Webigen Rt. volt a tulajdonosa, jelenleg pedig résztulajdonosa a 2005-ig Wallis-érdekeltségû Café Reklám Kft.

Ismeretes, Bajnai Gordon önkormányzati miniszter a kormányzati szerepvállalása elõtt a Wallis-cégcsoportnak volt a vezetõje. A Café Pr jelenlegi tulajdonosai között találhatjuk még a Moana Vagyonkezelõ Kft.-t, amely Cselik Tibor érdekeltsége. Cselik Magyar Bálint tárcavezetõsége alatt az Oktatási Minisztérium Sulinova Kht.-jének volt az ügyvezetõje. A 490 millió forint keretet tartalmazó kreatív tevékenységre kiírt közbeszerzésen négy nyertest hirdettek. Közöttük található a Café Reklám Kft., a Publicis Kft. és a Well Reklámügynökség is. Már említettük, a Café Reklám a Wallishoz tartozott 2005-ig. A Publicis Kft.-nél pedig Baráth Péter dolgozott kormányzati megbízása elõtt vezetõ munkatársként. Baráth Péter Baráth Etele szocialista képviselõ fia, jelenleg Gyurcsány Ferenc kabinetjében ténykedik kommunikációs fõigazgatóként. A Well Reklámügynökséget a rendszerváltás után alapította Erdõs Ákos és számos balliberális újságíró, mint például Mester Ákos, Breuer Tamás, Bölcs István, ugyanakkor a cégadatok alapján már nem vesznek részt a cég mûködtetésében. Erdõs Ákos érdekeltsége vásárolta meg korában Gyurcsány Ferenc Perfekt Rt.-jét.

Pál Gábor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.