időjárás 22°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Várják a munkásokat a franciák

MNO
2007.10.30. 06:48

Két listát állított össze a francia gazdasági minisztérium a keresett szakmákról: egyet arról, hogy mely területeken van szakemberhiány az országban, s egyet arról, hogy milyen állásokat ajánlanak az új EU-országokból érkező vendégmunkások számára.

Az első listán 29 kvalifikált foglalkozás szerepel, például informatikus, szerelő vagy földmérő, míg a másikon csupa olyan – szám szerint 152 –, amely nem igényel különösebb képesítést: például takarító, ablaktisztító vagy segédmunkás. A listák elkészítése összefüggésbe hozható Sarkozy államelnök új bevándorlási politikájával, az erre vonatkozó törvényt a napokban fogadta el a francia parlament.

Ez részben szigorítja a bevándorlást, de különleges jogokat biztosít azoknak az egyébként letelepedési engedéllyel nem rendelkező külföldieknek, akik integrálódnak a francia társadalomba, s olyan körzetekben vállalnak munkát, ahol nem jelentős a munkanélküliség.
(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.