Felmentését kérte Veres adócsalásért elítélt lobbistája

Fellebbezést nyújtott be az első fokon adócsalás és közokirat-hamisítás miatt egy év nyolc hónap, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre és 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélt szocialista politikus, Veres pénzügyminiszter „lobbistája”, Pénzes Sándor. A kislétai polgármester elsődlegesen felmentését, másodlagosan a büntetés enyhítését kérte. Az ügyész tudomásul vette az első fokú ítéletet.

MNO
2007. 12. 17. 14:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság adócsalás és közokirat-hamisítás miatt egy év nyolc hónap, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre és 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Veres János pénzügyminiszter lobbistáját, Pénzes Sándor kislétai polgármestert az elmúlt héten. Védője a mai napon fellebbezést jelentett be, elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése végett. Az ügyész tudomásul vette az első fokú ítéletet – tájékoztatta szerkesztőségünket Dr. Nyakó Zsuzsanna, a megyei bíróság elnökhelyettese.

Pénzes Sándor személye azért került az érdeklődés középpontjába, mert folyamatosan szerepet vállal a szocialista párt kampányaiban, illetve 1990 óta polgármesteri tisztet tölt be a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán. Legutóbb a 2002-es választások alatt tett szolgálatokat a körzetben induló Veres Jánosnak, amikor is házról házra járva győzködte az embereket arról, hogy szavazzanak Veresre.

Az elmúlt héten első fokon ítélethozatallal zárult ügy 1998-ra nyúlik vissza. Az APEH vizsgálatai szerint ugyanis 1998 és 2001 között a Pénzes Sándor és Felesége Kft. folyamatosan használt fel áfafizetési kötelezettsége csökkentésére fiktív számlákat. A bírósági ítélet szerint igen változatos módon jutottak hozzá ezekhez a bizonylatokhoz, olyan is volt, amikor a bűnsegédként 400 napi tételnek megfelelő pénzbüntetésre ítélt ifj. Pénzes Sándor egy gazdasági tevékenységet már mintegy nyolc éve nem folytató egyéni vállalkozó nevére szóló számlatömbben maga írta meg a szükséges bizonylatokat, majd csatolta be számlaként az édesapja tulajdonában lévő céghez. Más esetben a bírósági vizsgálat arra derített fényt, hogy olyan cég nevében kiállított bizonylatot fogadtak be, amelyik bejelentette: elveszítette bélyegzőjét. Arra is volt példa, hogy a bírósági eljárás során a Pénzes Kft. bizonylatai között szereplő számlákról az állítólagos kiállító cég tulajdonosa nem tudott, illetve feljelentést tett azon képviselője ellen, aki a bizonylatokkal visszaélt.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.