Die Welt (welt.de)
Frank-Walter Steinmeier (SPD) külügyminiszter és alkancellár élesen megtámadta a CDU-t. Röviddel a kereszténydemokraták hétfőn kezdődő kongresszusa előtt koncepciótlanságot és tartalmi ürességet vetett a koalíciós partner szemére. A vitára bocsátott alapprogramot cinikusan úgy értékelte, az úgy olvasható, mint „papírra vetett áruházi zene”. „Hülyeségnek” nevezte Steinmeier a CDU-programtervezet ama részét, mely a német kultúra vezető pozícióját igyekszik biztosítani a bevándorlókkal való együttélésben. Steinmeier szerint a „felelős” politika célja az lenne, hogy megszabadítsa az embereket a bevándorlóktól való félelmüktől, és felismertesse velük azokat a lehetőségeket, amit a kulturális sokszínűség nyújt. Steinmeier szerint néhányan azt hiszik a CDU-ban, hogy a Törökországgal, Kínával és Oroszországgal szembeni „erősködéssel” gyűjthetnek jó pontokat a lakosságban. „Ez országunk számára veszélyes út”, fogalmazott.
Süddeutsche Zeitung (sueddeutsche.de)
A baloldali müncheni napilapban Oliver Das Gupta Üres tányér, vastag sült címmel ismerteti a zöldek Bundestag-frakciójának legújabb javaslatát, mely szerint a németek egészségügyi és környezetvédelmi okokból kezdjenek leszokni a húsevésről. Pontosan a bali környezetvédelmi csúcsra elkészült a zöldek legújabb javaslata. Bärbel Höhn, a Bundestag képviselője úgy fogalmazott: „A mezőgazdaságban a hústermelés jelenti a legnagyobb tételt a káros gázok kibocsátásában” – s a tendencia növekszik. Höhn az elemzés egyik készítőjeként utalt arra, hogy a jövőben egyre több vágómarhát tartanak a mezőkön és az istállókban: „A FAO, az ENSZ élelmezésügyi szervezete arról beszél, hogy a globális húsigény 2050-ig megduplázódik”, mondta Höhn. Nyilatkozatában utalt az ehhez kapcsolódó területigényre: a tehéncsordák és szójaültetvények felzabálják az őserdőt. Tekintettel a világméretű szegénységre, ami nem csökken a húselőállítás növekedésével sem, az elemzés lényege ebben az ellentétpárban érhető tetten: „üres tányérok és vastag sültek.” További érvként emlegetik a zöldek az egészséget: „Egy átlag német hetente 1,5 kiló húst eszik, az ajánlott mennyiség csak 300 gramm”, említi Höhn. „Számos káros egészségügyi következmény kapcsolódik ehhez a fogyasztási szokáshoz.” Tehát: a kevesebb húsfogyasztás „jobb az egészségnek és a klímának”.
Összeverték a románok, mert magyar - videó