Újabb hírTv-s leleplezés: Bajnai vizsgálódik az MSZP-s Szabó ellen

Belső vizsgálatot rendelt el Bajnai Gordon miniszter a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél a Hír Televízióban napvilágot látott, Szabó Györgyöt érintő hírek kapcsán. A Célpont című műsor ugyanis kiderítette: jelentős uniós pénzeket nyertek el a szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP borsodi elnökének családi vállalkozásai.

MNO
2007. 12. 19. 17:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belső vizsgálatot rendelt el Bajnai Gordon miniszter a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél a Szabó Györgyöt érintő hírek kapcsán. A hírTv-ben megjelent információkat közérdekű bejelentésként kezelik, ám a vizsgálatot maga az érintett, Szabó György, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács Elnöke, országgyűlési képviselő is írásban kezdeményezte hétfőn a hírTv-ben megemlített pályázatok ügyében – közölte az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium.

Mint ismert, a Hír Televízió Célpont című műsora kiderítette: jelentős uniós pénzeket nyertek el Szabó György szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP borsodi elnökének családi vállalkozásai. Szabó az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács első embereként felügyeli az uniós pénzeket. Közben a család cége – a Regiteszt Kft. pályázatokat ír önkormányzatoknak, cégeknek, alapítványoknak – mégpedig nagy sikerrel. A Szabó György felesége vezette alapítvány is több tízmillió forintos támogatásokhoz jutott személyiségfejlesztő, álláskereső tréningekre. Tűzzel-vassal és a Csiszolatlan fekete gyémántok elnevezésű személyiségfejlesztő, álláskereső tréningekért például 77 millió forint közpénzt juttatott annak az alapítványnak, amelynek Szabó felesége a kuratóriumi elnöke. A Csereháton pedig a Regiteszt Kft. irányíthatott egy uniós pénzből finanszírozott átképzési programot, méghozzá 144 millióból. Az ominózus pályázatban azonban nem ez az egyetlen ellentmondás, ugyanis a közbeszerzésnél két szervezet nyújtott be árajánlatot – az egyiket Szabó György fia, a Regiteszt Kft.-s Viktor, a másikat pedig felesége mint a Miskolci Közüzemi Díjhátralékosokért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Szabó október végén egyébként kijelentette, indokolatlan, oktalan és meglehetősen durva támadások érik az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatban kialakult gyakorlatot, holott „semmiféle rendellenességet és szabálytalanságot ezen a területen még senki nem tudott tetten érni”.

Nem ez az első...

Nem ez az első eset, hogy a Hír Televízió nehéz perceket okoz Bajnainak: nemrég például arról számoltunk be, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nemrég visszavonta a kiskunhalasi diszkó üzemeltetőjének adott támogatást, mert szabálytalanságot állapított meg az európai uniós források felhasználásánál. Ezt az ügyet is a Hír Televízió tárta fel, megtudva, hogy a kiskunhalasi Disco Magic Kft. összesen 61 milliót költött a helyi Dance Tuning Disco fény- és hangtechnikájának korszerűsítésére. A Hír TV birtokába jutott számlákból kiderült: volt olyan berendezés, amely 18 millió forintba került, pedig évek óta nincs forgalomban, használt ára jelenleg 1,5–2 millió körül van. Ez ügyben bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tett az NFÜ, és visszakéri a 24,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást.
(Magyar Nemzet, MNO, hirtv.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.