„Lesújtottak”: 3,6 millió forintra büntették Princzet

Jogerősen 3,6 millió forint pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla a Postabank-ügyben megvádolt Princz Gábort, a pénzintézet volt elnök-vezérigazgatóját. Az összesen 34,6 milliárd forintos, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indult eljárásban a korábbi tervek szerint december 20-án hirdettek volna ítéletet, ám akkor a bírói testület nem jutott döntésre, ezért a per folytatását január 10-re halasztották. A Postabank konszolidációja 220 milliárdjába került az államnak.

MNO
2008. 01. 10. 9:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megváltoztatta a Fővárosi Bíróság korábbi döntését csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla a Postabank-ügyben és hanyag kezelés vétsége miatt pénzbüntetésre ítélt a per hét vádlottja közül négyet, köztük Princz Gábort, a pénzintézet egykori elnök-vezérigazgatóját.

Princz Gábort 3 millió hatszázezer, a másik három vádlottat másfél-másfél millió forint pénzbüntetéssel sújtották. Mivel a másodfokú ítélet a korábbi döntéssel szemben bűnösnek mondott ki négy vádlottat, az érintetteknek a hatályos jogszabály szerint fellebbezéssel élhetnek.

Felmentés első fokon

Az ügyben korábban a Fővárosi Bíróság felmentette a vádlottakat, de a 2006 júliusában született elsőfokú ítélet ellen az ügyészség képviselője fellebbezett, így került a per a táblabíróság elé. A másodfokú perben az ügyész az ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását, míg a védelem az elsőfokú, felmentő döntés helybenhagyását kérte.

A Fővárosi Főügyészség 2003-ban a Postabank és Takarékpénztár Rt. egykori elnök-vezérigazgatója és a pénzintézet korábbi hat vezető beosztású tagja ellen azért emelt vádat, mert álláspontjuk szerint a vádlottak még 1995 és 1997 között szándékosan megszegték a törvényi kötelezettségeiket, hibás üzletpolitikát folytattak, sorozatosan megtévesztették a bank tulajdonosait és a bankfelügyeletet, nem képeztek céltartalékot, és jól prosperáló bank látszatát keltették.

A 2004 októberében kezdődött perben Princz Gábort egy másik, 121 millió forintos, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel is megvádolták, de a korábbi elsőfokú ítélet ez alól is felmentette.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.