Belső vizsgálat indul az SZDSZ legutóbbi elnökválasztása kapcsán

Az SZDSZ belső vizsgálatot kezdeményezett a párt legutóbbi elnökválasztása kapcsán a sajtóban felvetett esetleges szabálytalanságok tisztázására – erről Fodor Gábor beszélt egy csütörtök délutáni sajtótájékoztatón. Mint ismert, egy a Hír TV és a Magyar Nemzet birtokába került dokumentum, egy nyilatkozat és egy aláírás világosan igazolja: a Szabad Demokraták Szövetségének tavalyi elnökválasztásán hamis szavazatokat is leadtak Kóka Jánosra. Emlékezetes: egy pluszszavazat is elég lett volna Fodor megválasztásáshoz. Az SZDSZ eközben azt állítja, hogy megsemmisítették a jegyzőkönyveket.

MNO
2008. 02. 14. 16:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az SZDSZ vezetése, így Kóka János pártelnök és Horn Gábor ügyvivő is többször kijelentette: az elnökválasztási botrányt kirobbantó Hír TV-nek vagy helyreigazítást kell közzétennie, vagy a bíróságon folytatódik az ügy. Több SZDSZ-es viszont választási csalás miatt fontolgat jogi eljárást.

Fodor Gábor, a párt országos ügyvivője elmondta, hogy a belső vizsgálatot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választmányuk fogja lefolytatni. „Ez teljesen helyénvaló dolog egy ilyen szituációban” – jegyezte meg. Hozzátette: ki fogják vizsgálni az ügyet, és „utána szerintem minden kérdést meg lehet válaszolni”. Közölte azt is, hogy érintett megyei szervezetük elnöke, T. Asztalos Ildikó iránt „töretlen a bizalma”.

Fodor Gábor elmondta: nem gondolnak arra, hogy rendőrségi feljelentést tesznek ez ügyben, és nem tervezik azt sem, hogy emiatt előbb hívják össze az országos tanács és az ügyvivői testület ülését. A politikus leszögezte: „Az SZDSZ rendesen, menetrendszerűen végzi a dolgát.”

Mint ismert, a Hír TV múlt pénteki Célpont című műsora arról számolt be, hogy az SZDSZ tavalyi elnökválasztását Kóka János álszavazatokkal nyerhette meg. Köteles Péter, az SZDSZ helyi tagja hétfőn nyilvánosságra hozta, hogy korábban ő nyilatkozott név nélkül, eltakart arccal, eltorzított hanggal a Hír TV-nek.

Tiszta választás

T. Asztalos Ildikó, az SZDSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke szerdai tájékoztatóján közölte, minősíthetetlen vádaskodásnak tartja Köteles Péter ezen kijelentéseit. Szerinte egy sértett ember vádaskodásáról van szó csupán. Köteles Pétert ugyanis tavaly visszahívták helyi bizottsági tagságából, ezért valamilyen módon bosszút szeretne állni rajta és az SZDSZ-en. T. Asztalos Ildikó közölte azt is, hogy az SZDSZ elnökválasztásán a nyertes és a vesztes elfogadta az eredményt, ez „tiszta választás” volt.

Távolról sem hasonlít

A Magyar Nemzet kikérte a szerkesztőségbe eljuttatott jelenléti ív eredetijét a Fővárosi Bíróságtól, és azon is ott volt a hamis aláírás. Az ügy előzménye, hogy az egyik küldött, Vági Sándor elmondta, 2007. március 30–31-én nem vett részt a szabad demokraták küldöttgyűlésén, így nem is szavazott. Csakhogy: a jelenléti íven Vági Sándor és Vági Sándorné küldöttek neve mellett egy-egy aláírás szerepel. Vági Sándor – anélkül, hogy látta volna a jelenléti ívet – leírta kézjegyét egy papírra. Ez pedig távolról sem hasonlít a küldöttlistán láthatóhoz. Vági aláírása és nyilatkozata is igazolja, hogy ő semmiképpen sem vett részt a tisztújításban.

Időközben kiderült az is, ki voksolt Vági helyett. A férfi nem kívánta felfedni kilétét, nyilatkozni sem volt hajlandó lapunknak. Annyi azonban elárult, hogy Kóka Jánost támogatta szavazatával. Emlékezetes, ha csak ez az egy szavazat is hiányzik, Fodor Gábor lett volna a pártelnök, hiszen a voksolás első körében szavazategyenlőség alakult ki, a második körben – amikor több vidéki küldött hazament – végül Kóka Jánost választották a liberális párt vezetőjévé. Az SZDSZ vezetése közben egyre jobban belegabalyodik a pártelnökválasztás körüli magyarázkodásba.

„Már régen” megsemmisítették

A kisebbik kormánypárt sajtóosztálya kedden úgy tájékoztatta a Népszabadságot, hogy a tavaly március 31-i pártelnökválasztás küldöttlistáit „már régen” megsemmisítették. Horn Gábor ügyvivő ugyanezen a napon viszont annyit mondott, hogy a párt nem mutatja meg a jelenléti íveket. Ám az elutasítást nem azzal indokolta, hogy a dokumentumok már megsemmisültek, hanem azzal: nincs felhatalmazása egyetlen küldöttől sem, hogy nyilvánosságra hozza azokat. Az iratok bedarálásáról tehát egyetlen szót sem ejtett, miközben a párt sajtóosztálya már ilyen tartalmú nyilatkozatot fogalmazott.

Kidobta volna Kóka a Hír TV stábját

„Vagy húzzák elő nagyon sürgősen a bizonyítékaikat, vagy pedig igazítsák helyre a Hír TV közlését, ellenkező esetben a bíróságon fognak felelni” – mondta a Hír TV stábjának Kóka János, az SZDSZ elnöke. Kókának hiába mutatták meg többször is a másolatot, nem volt hajlandó tudomást venni róla. A stábtól viszont megszabadult volna lakossági fogadóóráján, de pártja szimpatizánsai a tévéstáb maradása mellett szavaztak.

(Magyar Nemzet/hirtv.hu/MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.