időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Két bankot bírságolt meg a GVH

MNO
2008.02.21. 17:11

A fogyasztók számára megtévesztő módon reklámozta hitelkártyáit az Unicredit Bank Hungary Zrt., valamint a Credigen Bank Zrt. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Emiatt az Unicredit 1 millió, a Credigen pedig 2 millió forint bírság megfizetésére köteles.

A GVH vizsgálata feltárta, hogy az Unicredit 2005 májusától, a Credigen pedig 2005 októberétől egyes piaci tájékoztatásaiban a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított.

A bírság összegének meghatározásakor a GVH egyebek között figyelemmel volt a jogsértő tájékoztatások megjelentetésével kapcsolatban felmerült ismert költségekre és a tájékoztatásokkal elért fogyasztói kör nagyságára, a két bank csekély piaci részesedésének mértékére.

A GVH a bírság összegét csökkentő körülményként tekintettel volt arra, hogy a fogyasztó előtt a szerződés megkötését megelőzően ismertté válhat az akcióban való részvétel összes feltétele. A Credigen esetében ugyanakkor a GVH súlyosbító körülményként értékelte, hogy korábban már egy alkalommal megállapították: a bank a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított.

Az UniCredit esetében enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH: a bank tanújelét adta annak, hogy törekszik a fogyasztóknak szóló tájékoztatások tartalmának önkéntes felülvizsgálatára és módosítására.

(vg.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.