Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Ömlik a pénz a haveroknak

A kormányzathoz közel álló társadalom- és gazdaságkutatók nagyon jól járnak az Ecostat intézettel. A Miniszterelnöki Hivatal alá rendelt szervezet tavaly több pénzt fizetett ki a holdudvarnak bizonyos „kutatásokra”, mint amennyi a teljes éves költségvetése volt. Az Ecostat internetes honlapjáról nem derül ki, hogy min dolgoztak a munkatársai, illetve miből kaptak fizetést.

Magyar Nemzet
2008. 02. 02. 5:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A www.ecostat.hu oldal eldugott részén található üvegzseb menüpont kissé szűkös, de első látásra is megdöbbentő adatokkal szolgál. A Miniszterelnöki Hivatal alá rendelt, főleg gazdaságkutatással foglalkozó cég 8 millió forinttal többet költött a külső cégeknek adott megbízásokra, mint amennyiből egész évben működnie kellett volna. És ez nem minden: a honlapon ugyanis csak az 5 millió forintos értékhatárt meghaladó megbízások olvashatók. Egy kis ízelítő az Ecostat által fizetett megbízásokból: a Szonda Ipsos 107 milliót kapott, a kormányhoz közel álló személyek nevével fémjelzett Pénzügykutató Zrt. közel 60 millióval lett gazdagabb, de a miniszterelnökhöz közel álló Dessewffy Tibor érdekeltségei, vagyis a Demos kft. és az Ithaka Kht. is kaszálhatott 25 millió forintot.

Ezenkívül a Demos csapatát erősítő Ágoston László és Pulai András cégének, a Publicus Kft.-nek is jutott 20 millió forint.

Az említett cégek egyetlen munkája sem található meg az Ecostat honlapján. Persze előfordulhat, hogy a kormányzati intézet tanulmányaihoz készítettek kutatásokat. Azonban ezeket böngészve sem bukkanunk a magáncégek munkájára; az Ecostat ugyanis még egy hivatkozás erejéig sem tesz említést róluk.

A 2007-es költségvetés szerint az Ecostat tervezett kiadásai 246,4 millió forintot tettek volna ki. Ebben benne foglaltatott a 43 munkatárs fizetése, az utánuk fizetett egyéb munkáltatói járulékok, az intézmény általános működési költségei (irodaszerek, rezsiköltség és egyebek). A költségvetési terv szerint az Ecostat 30 millió forintos saját bevétellel kalkulálhatott, ezért a központi költségvetés további 216,4 milliót utalt át a cég működésére; tehát a saját bevételből és a támogatásból jött össze a fent említett csaknem negyedmilliárdos tétel. Csakhogy ennél az összegnél nyolcmillió forinttal többet, vagyis 254 millió forintot fizetett ki a kormánycég a közismerten balliberális kötődésű vállalkozásoknak. Hogy miből? Ez egyelőre rejtély.

Az eset kapcsán több kérdés is felmerül: A gazdaság- és társadalomelemzéseket végző cég mit csinál, ha a tevékenységének jelentős részét más vállalkozásokkal végezteti el? Ha többet fizet ki külső cégeknek, mint amennyije a költségvetés szerint van, akkor honnan származik a különbözet, miből tartja fenn saját magát, miből fizeti munkatársait, ad absurdum a villanyszámlát?

A tavalyit megelőző két évben ugyan 15 millióval több pénzből működött a kormánycég, de ez az államnak mégis kevesebbe került. Ez úgy történhetett, hogy 2005-ben és 2006-ban az Ecostat 116 millió forintos saját bevétellel számolt, vagyis az államtól „csak” 144 millióra volt szüksége. A már említett holdudvarnak már akkor is adott megbízásokat a cég, de kevésbé arcátlanul: 2005-ben 31 millió vándorolt ki, 2006-ban pedig 34 millió. A korábbi években kalkuláltnak negyedét kitevő saját bevétel mellett a baráti cégeknek juttatott pénz a nyolcszorosára nőtt.

Bodacz Balázs

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.