időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Rajtaütésszerű és durva luxusadó-emelés Budapesten

MNO
2008.02.22. 07:30

Budapesten idén esetenként 50-120 százalékkal magasabb luxusadót kell fizetniük az értékes ingatlannal rendelkezőknek. Az érintettek néhány nappal ezelőtt vették kézbe a fizetési felszólítást. Az adó mértékének megváltoztatására a fővárosnak lehetősége van.

A luxusadóról szóló 2005-ös CXXI. törvény pontosan meghatározza az ingatlanok értékhatárait – és így az adó mértékét is. Mint ismeretes, luxusadót a százmillió forint feletti ingatlanok után kell fizetni, és ennek mértéke az összeghatár feletti rész fél százaléka, amelyet két részletben kell teljesíteni.

A törvény végrehajtási utasításában ugyanakkor az is szerepel, hogy az adó mértéke két évig nem változtatható, ezt követően azonban lehetőség nyílik korrekcióra. Az ingatlanok értékének megállapításához a főváros adóügyi osztálya az APEH segítségét és véleményét is kikérheti. Az adóhatóság pedig az adott térségben lebonyolított ingatlan-adásvételek árát tekintheti alapnak az ingatlanok értékének meghatározásakor.

Budapest idén 160 milliárd forint iparűzési adót és 1,2 milliárd forint idegenforgalmi adót szed be. A luxusadó esetében az emelés nélkül is jelentős növekedés várható, ugyanis januártól nemcsak a magánszemélyeknek, hanem a vállalkozásoknak is fizetniük kell ezt az adónemet. Az első becslések szerint több mint ezerrel bővül az érintett ingatlanok száma.

A főpolgármesteri hivatal sajtóosztályának adatai szerint 2007-ben összesen 579 darab luxusadó-bevallást nyújtottak be, amelyből 435 adótárgyra vonatkozóan állapított meg az ügyosztály adókötelezettséget. Az így kivetett adó összesen 114 millió forint volt tavaly.

(vg.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.