Zuschlag János beismerő vallomást tett a mutyizásról?

Zuschlag János részletes, feltáró, önmagára nézve is terhelő vallomást tett tegnap a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen – értesült az egyik napilap. Az ügy szóvivője csak a vallomástételt tudta megerősíteni az MNO-nak. Az MSZP volt országgyűlési képviselőjének, a megyei pártszervezet volt ügyvezető elnökének kihallgatása a héten folytatódik, a nyomozás március 19-ére biztosan befejeződik.

MNO
2008. 02. 13. 9:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes nem cáfolta a Magyar Hírlap értesüléseit. Zuschlag Jánost szeptemberben vették őrizetbe és rendelték el előzetes letartóztatását, őt és társait bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítják.

Csak az a biztos, hogy március 19-ig nyomoznak

A főügyészhelyettes, aki az ügy kommunikációjáért is felel, az MNO-nak elmondta: nem tudja megerősíteni, hogy Zuschlag önmagára, vagy másokra nézve is terhelő vallomást tett volna. Az esetleges vádalkura irányuló kérdésünkre azt mondta, hogy az egy 14 gyanúsítottat felvonultató ügyben nemigen képzelhető el, hiszen akkor mindenkivel meg kellene egyezni.

Szabó Ferenc Zuschlag esetleges házi őrizetével kapcsolatos kérdésünkre is csak arról beszélt, hogy ez a lehetőség benne van a büntetőeljárási törvényben. Amikor a Zuschlag titkárának, Lados Istvánnak a házi őrizetéről kérdeztük, a főügyészhelyettes mint indokra, ismét csak a gyanúsítottnak az eljárás során tanúsított magatartására hivatkozott.

Szabó azt viszont biztosan állította, hogy március 19-re mindenképpen befejeződik az ügy nyomozása, újabb hosszabbítást már egészen biztosan nem kérnek.

75 millióval mutyiztak

A gyanú szerint az elkövetők fiktív alapítványok révén 75 millió forintot nyertek állami és fővárosi pályázatokon. A többi között a Gyurcsány Ferenc vezette sportminisztérium is nagyvonalú támogatójuknak bizonyult. A büntetőügynek eddig tizennégy gyanúsítottja van, közülük Katus Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés MSZP-frakciójának volt tagja április 4-ig előzetes letartóztatásban marad a Szegedi Városi Bíróság döntése értelmében.

Mint ismert, korábban többször megtagadta a vallomástételt Zuschlag János, akinek ügyében több minisztert – köztük Gyurcsány Ferencet is – meghallgatott az ügyészség. Gyurcsány azóta sem hozta nyilvánosságra a kihallgatásáról készült jegyzőkönyvet.

(Magyar Hírlap, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.