A HospInvest elismerte: megsértette a közbeszerzési törvényt

<p>Megsértettük a közbeszerzési törvényt – ismerte el a HospInvest Zrt. alelnöke. A Heves megyében 20 évre monopolhelyzetbe került kórház-üzemeltető vállalat vezetőit azonban ez a tény nem érdekli. Szerintük az intézményeket áruba bocsátó önkormányzatokat terheli a felelősség. Mindeközben a Heves Megyei Közgyűlés polgári frakciója a közbeszerzési döntőbizottsághoz és az Észak-magyaroszági Regionális Közigazgatási Hivatalhoz fordult jogorvoslatért. A polgári frakció azt szeretné, ha a pályázatot semmissé tennék és a HospInvestet öt évre kizárnák minden közbeszerzésből. <br /><br />• <strong><a href="/portal/547141" target="_blank">Felülvizsgálná az egri kórház privatizációját a Fidesz</a></strong></p>

MNO
2008. 03. 06. 19:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvényességi vizsgálatot kezdeményez a Heves Megyei Közgyűlés polgári frakciója a regionális közigazgatási hivatalnál a szocialista vezetésű közgyűlés múlt pénteki, a kórház működtetésére vonatkozó döntése ellen. A megyei önkormányzat ugyanis feltételül szabta a pályázóknak, hogy három évre visszamenőleg nyújtsanak be banki igazolást arról, hogy nem volt tartozásuk és senki nem kért ellenük végrehajtást. A HospInvest azonban ezt csak az utóbbi két évre vonatkozóan tette meg.

A polgári frakció tagjai szerint ezt a tényt már a döntés-előkészítésnél, de legkésőbb a megyei közgyűlés ülésén figyelembe kellett volna venni. Ezért a közigazgatási hivataltól kérik a HospInvestet győztesnek kihirdető határozat megsemmisítését. A polgári frakció tagjai törvénysértőnek tartják, hogy a kórház vagyonkezelését nem közbeszerzési eljárás keretében hirdették meg. Ezért felkérik a közigazgatási hivatalt arra is, hogy a HospInvestet öt évre tiltsa el a közbeszerzési pályázatoktól. A hatvani és a gyöngyösi kórházat is üzemeltető részvénytársaság alelnöke viszont azt állítja, a törvénysértést nem ők, hanem a pályázatokat kiíró és elbíráló önkormányzatok követték el.

„Megsértettük a közbeszerzési törvényt, vagyis megsértette Gyöngyös, és? Nem a közbeszerzési törvényt alkalmaztuk. Jogászaiknak el kellene olvasnia, hogy hogy kell egy vagyonhasznosítással egybekötött közfeladat-ellátást pályáztatni, és ha ezt elolvasnák, rájönnének, hogy ennek az egész ügynek semmi köze a közbeszerzéshez. Ha a kérdést úgy teszi föl, hogy megsértette-e a gyöngyösi, az egri vagy a Heves Megyei Önkormányzat a közbeszerzési törvényt, arra egy válasz lehet: persze” – mondta a HospInvest Zrt. alelnöke, Deák Gábor.

Közben Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke megerősítette, hogy az egri Markhot Ferenc-kórház privatizációjának eredményét próbaperben támadja meg a szakszervezet is.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.