Akár 10-15 százalékos kenyérár-emelkedésre is szükség lenne – hívta fel az MNO figyelmét Varga István hétfőn. A Pékszövetség elnöke az Agrár Európa Kft. (AE) tanulmányában írt megállapítással egyetért, ám hangsúlyozta: évek óta széttart a sütőiparban a költség és az ár aránya, ez okozza a problémákat. Hétfőn az egyik kormányközeli napilap ismertette a tanulmány főbb téziseit, amely szerint „a sütőipari termékek árának legalább tízszázalékos emelését indokolja az energia drágulása”. Varga István emlékeztetett, hogy míg Németországban 30 százalékkal emelkedtek a sütőipari árak, addig Magyarországon két év alatt „mindössze” 18 százalékkal.
A sütőipari szektor költségeinek megoszlása három részből áll össze; eszerint egyharmad rész maga az alapanyag (ennek 90 százalékát a liszt teszi ki, mint a hivatkozott tanulmány is megjegyzi), a következő harmadok a bér, illetve az energia költsége – jegyzi meg Varga. Az elnök hozzátette: nem a bérek lenyomása a cél, más módokon lenne szükség a megnövekedett költségek okozta veszteségek pótlására.
A pékek legnagyobb problémái ebből a szerkezetből adódnak, ugyanis e költségek emelkedését eddig sosem sikerült teljes mértékben érvényesíteniük. „A gyenge árérvényesítő képesség összefügg a kereskedelmi láncok saját sütödéinek működésével is. Ezek már mintegy 15 százalékot szereztek meg a piacból, de árbefolyásoló képességük ennél sokkal magasabb” – olvasható az AE weboldalán. Varga hozzátette: a reális árak érvényesítésének akadálya a multik akciói és nagy volumene, illetve egy olyan kommunikáció is, amely képes elhitetni az emberekkel, hogy a pékáru „annyi, amennyi”. Egyre több pékség tér át a „porkenyérről” a kovászos kenyérre – folytatta Varga László, és mint megjegyezte, itt más a gyártási technológia, időigényesebb a munkafolyamat, ez pedig fölfelé nyomja a költségeket.
Gondnak nevezte azt is, hogy a nem multi kereskedők is „multiként” kezdenek viselkedni, egyfajta „csalogatóként” használva a pékárut. Nagyobb a haszna a kereskedelemnek, mint magának az iparnak – összegzi a Pékszövetség elnöke, aki szerint törvénymódosításra van szükség. A magyar kormányzat is segíthetne a sütőiparnak; a szlovák kereskedelmi törvény kimondja, hogy az úgynevezett polcpénz – amit a kereskedők levesznek az átadási árból – nem lehet több, mint három százalék. A kormányközeli Népszava idézi a Pékszövetség főtitkárát, aki szerint Magyarországon 81-féle címen az átadási ár akár egyharmadát is leveszik a kereskedelmi láncok. Werli József hozzáteszi: a hazai sütőipar kedvező változás hiányában tovább zsugorodhat – a jelenlegi 1200 pékségből akár 3-400 is lehúzhatja a rolót.
Lesz-e magyar aranyeső a grúziai vívó-világbajnokságon?
