Egyszerűen kizsigerelik a sütőipart? Drágul a kenyér

Akár 10-15 százalékkal is emelkedhet a kenyér ára, a szakértők ekkora mértékű emelést tartanak indokoltnak a növekvő bér- és energiaköltségek miatt. A Pékszövestég elnöke az MNO-nak elmondta: a multik „trükközései” is gondot okoznak. Több száz pékség húzhatja le a rolót?

2008. 09. 22. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár 10-15 százalékos kenyérár-emelkedésre is szükség lenne – hívta fel az MNO figyelmét Varga István hétfőn. A Pékszövetség elnöke az Agrár Európa Kft. (AE) tanulmányában írt megállapítással egyetért, ám hangsúlyozta: évek óta széttart a sütőiparban a költség és az ár aránya, ez okozza a problémákat. Hétfőn az egyik kormányközeli napilap ismertette a tanulmány főbb téziseit, amely szerint „a sütőipari termékek árának legalább tízszázalékos emelését indokolja az energia drágulása”. Varga István emlékeztetett, hogy míg Németországban 30 százalékkal emelkedtek a sütőipari árak, addig Magyarországon két év alatt „mindössze” 18 százalékkal.

A sütőipari szektor költségeinek megoszlása három részből áll össze; eszerint egyharmad rész maga az alapanyag (ennek 90 százalékát a liszt teszi ki, mint a hivatkozott tanulmány is megjegyzi), a következő harmadok a bér, illetve az energia költsége – jegyzi meg Varga. Az elnök hozzátette: nem a bérek lenyomása a cél, más módokon lenne szükség a megnövekedett költségek okozta veszteségek pótlására.

A pékek legnagyobb problémái ebből a szerkezetből adódnak, ugyanis e költségek emelkedését eddig sosem sikerült teljes mértékben érvényesíteniük. „A gyenge árérvényesítő képesség összefügg a kereskedelmi láncok saját sütödéinek működésével is. Ezek már mintegy 15 százalékot szereztek meg a piacból, de árbefolyásoló képességük ennél sokkal magasabb” – olvasható az AE weboldalán. Varga hozzátette: a reális árak érvényesítésének akadálya a multik akciói és nagy volumene, illetve egy olyan kommunikáció is, amely képes elhitetni az emberekkel, hogy a pékáru „annyi, amennyi”. Egyre több pékség tér át a „porkenyérről” a kovászos kenyérre – folytatta Varga László, és mint megjegyezte, itt más a gyártási technológia, időigényesebb a munkafolyamat, ez pedig fölfelé nyomja a költségeket.

Gondnak nevezte azt is, hogy a nem multi kereskedők is „multiként” kezdenek viselkedni, egyfajta „csalogatóként” használva a pékárut. Nagyobb a haszna a kereskedelemnek, mint magának az iparnak – összegzi a Pékszövetség elnöke, aki szerint törvénymódosításra van szükség. A magyar kormányzat is segíthetne a sütőiparnak; a szlovák kereskedelmi törvény kimondja, hogy az úgynevezett polcpénz – amit a kereskedők levesznek az átadási árból – nem lehet több, mint három százalék. A kormányközeli Népszava idézi a Pékszövetség főtitkárát, aki szerint Magyarországon 81-féle címen az átadási ár akár egyharmadát is leveszik a kereskedelmi láncok. Werli József hozzáteszi: a hazai sütőipar kedvező változás hiányában tovább zsugorodhat – a jelenlegi 1200 pékségből akár 3-400 is lehúzhatja a rolót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.