időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Gál Kinga: „A magyarok pedig félnek” Szlovákiában

MNO
2008.09.22. 16:18

Ne csak hirdessük a kultúrák közötti párbeszédet, de védjük is meg, ha támadják – hívta fel a figyelmet Gál Kinga európai parlamenti képviselő napirend előtt a brüsszeli plenáris ülésen hétfőn –, különösen, ha az etnikai együttélést itt, a szomszédunkban, az unió egyik tagállamában kezdik ki nap mint nap.

Két éve egy fiatal magyar lányt azért vertek meg fényes nappal Szlovákiában, mert magyarul beszélt – indokolt Gál Kinga –, majd összezárt a hatalmi gépezet, s az igazát azóta sem találta meg a magyar Malina Hedvig. Egy éve a benesi dekrétumok politikai újraélesztésével figyelmeztette a szlovák parlament az együtt élő magyarokat másodrangúságukra. A fideszes politikus elismerte, hogy foglalkozott mindezzel az Európai Parlament, de következményei a nyílt diszkriminálásnak nem lettek – hangsúlyozta a politikus asszony.

Ezzel nem ért véget a sor, sőt napjainkban is az egyik szlovák kormánypárt elnöke, Ján Slota uszító, durva kijelentéseinek lehetünk tanúi – mondta Gál Kinga. Emellett a népszerű internetes videomegosztó oldalon találhatóak olyan játékok, amelyek arra hívnak fel, hogy a magyar kisebbségi párt politikusait meg kell ölni, vagy legújabban a szlovák oktatási miniszter azon nyilatkozatai, miszerint a magyar nyelv használatát tiltaná Szlovákiában közterületen, vagy azért fenyegetnek meg kisebbségi politikusokat, mert egy érdekegyeztető fórumon vettek részt.

Ezeknek a szélsőséges kijelentéseknek, az uszítás tolerálásának a következményei máris jól érezhetőek – jelentette ki Gál, majd folytatta: a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a 15 évesek több mint 60 százaléka a magyarokat gyűlöli a legjobban, és egyetért az elképesztő, uszító vádakkal, amelyek szlovák vezető politikusoktól hangzottak el az évek folyamán.

A magyarok pedig félnek – állítja a fideszes politikus. Mindez napjainkban történik, itt, az unióban, az európai intézmények asszisztenciája mellett. Széttárja mindenki a karját, a következmények elmaradnak – a gyűlölet nő. A parlament, a bizottság, a tanács elfoglalt, ünnepli a kultúrák közötti párbeszéd évét – húzta alá Gál Kinga.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.