A 100 milliós tanácsadói szerződésekről érdeklődik a Fidesz

Újabb kilencven írásbeli kérdést nyújtott be a Fidesz a kormánynak, hogy megtudja, mi volt a haszna a Miniszterelnöki Hivatal által kötött tanácsadói szerződéseknek – jelentette be Balsai István és Koszorús László, az ellenzéki párt két országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. <br /><br /><strong><a href="/portal/608515" target="_blank">• Közpénzzel van tele a Hócipő</a></strong>

MNO
2009. 01. 12. 13:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balsai István szerint a tanácsadói szerződések közös vonása, hogy jelenlegi vagy volt MSZP-s képviselők cégével kötötték őket, és hogy ezek a megbízások teljesen feleslegesek voltak, mert az ország nem profitált belőlük. Hozzátette: a szerződések pontos tartalmát szeretnék megismerni írásbeli kérdéseik révén. Szavai szerint „a kormányzati pofátlanság” esetei közé tartozik az a megbízás, amelynek alapján Páva Zoltán MSZP-s képviselő családi cége ötmillió forintért adott tanácsokat a MeH-nek. A vállalkozás orvosi műszerekkel foglalkozik – jegyezte meg.

Balsai István elmondta: a Hócipő című lap 4,5 millió forintot kapott ahhoz, hogy „tovább vegetáljon”, míg Kupa Mihály, a Centrum párt volt elnöke 1 millió forintot az el sem indult Új tulajdonosi program előkészítéséért. A fideszes politikus szerint a szerződések felülvizsgálhatóak, és akár büntetőjogi felelősséget, hűtlen kezelés vádját is felvethetik.

Koszorús László azt mondta: a Fidesz által korábban benyújtott kérdésekből kiderült, hogy ezeknek a cégeknek több tízmillió, esetenként 100 millió forintos nagyságrendben juttattak közpénzeket. A politikus szerint az ellenzéki párt korábbi kérdéseinek benyújtása után a kormány minden energiáját arra fordította, hogy a kérdéseket benyújtó képviselőket lejárassa.

A sajtótájékoztató után Balsai István és Koszorús László leadta a kérdéseket a Képviselői Irodaház képviselői tájékoztató központjában. A kérdéseket a két képviselőn kívül Szijjártó Péter szóvivő és Ágh Péter képviselő írta alá.

Január első napjaiban a Fidesz újabb 35 kérdést intézett a tárcavezetőkhöz, elsősorban a földművelésügyi és a közlekedési miniszterhez, miután a Fidesz és a KDNP tavaly év végén 1353 kérdést már beadott. A házszabály szerint az írásbeli kérdésekre 15 napos határidővel kell válaszolni, az nem számít, ebből mennyi a munkanap. Az Országgyűlés ellenőrzi, hogy a miniszterek betartják-e ezt a határidőt, ha nem, a házelnök figyelmeztető levelet küld a tárcavezetőnek.

Az MTI január elejei összegzése szerint a tárcák túlnyomórészt válaszoltak a Fidesz és a KDNP decemberben benyújtott írásbeli kérdéseire. A kormányszóvivő korábbi tájékoztatása szerint a minisztériumokban hozzávetőleg 700 ember dolgozott azon, hogy ez megtörténhessen.

(MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.