Nem kielégítő a korrupció elleni harc Ukrajnában

Egyes kiadási területeken, köztük a korrupció elleni fellépésben még nem kielégítő a Fehéroroszországnak, Moldovának és Ukrajnának juttatott európai uniós támogatások eredményessége – állapította meg csütörtökön kiadott jelentésében az Európai Unió számvevőszéke.

MNO
2009. 01. 15. 14:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentésről Brüsszelben kiadott sajtóközlemény emlékeztetett arra, hogy a 2004-es és a 2007-es bővítést követően az EU Fehéroroszország, Moldova és Ukrajna közvetlen szomszédjává vált. Ezeket az országokat az Európai Bizottság jelentős összegekkel (a 2000–2005-ös időszakban összesen 166 millió euróval) támogatta. A támogatás célja kapacitásfejlesztés volt a következő területeken: határellenőrzés, a migráció és a menekültügy irányítása, a szervezett bűnözés elleni küzdelem, igazságszolgáltatás és felelősségteljes kormányzás. A segítségnyújtás döntő része nemzetközi szervezeteken keresztül történt. Fehéroroszországnak emellett a bizottság a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartásának hiánya miatt csak korlátozott támogatást nyújtott.

A számvevőszéki ellenőrzés célja az volt, hogy megállapítsa, mennyire tekinthető eredményesnek az uniós támogatás, melyek az esetleges alacsony teljesítmény okai, illetve mennyiben tekinthető úgy, hogy a bizottság egy tanulási folyamat révén az ezen a téren folytatott további támogató tevékenységének javára tudja fordítani a tapasztalatait. Az ellenőrzött támogatási intézkedések túlnyomórészt kielégítő eredményeket mutathattak fel, különösen a határvédelem terén. A migráció és a menekültügy terén azonban általában továbbra sem kielégítő a helyzet (e területen az EU alapvető célja az, hogy segítsen a nemzetközi humanitárius szabványoknak megfelelő befogadóállomásokat biztosítani az illegális migránsoknak és a menedékkérőknek).

A szervezett bűnözés elleni küzdelem tekintetében „bár számos sikert is el lehetett könyvelni, általánosságban továbbra sem történt megfelelő előrelépés” – áll a jelentésben. Az emberkereskedelem elleni projektekben a bűncselekménnyé nyilvánítási és bűnüldözési összetevő nem kapott meghatározó szerepet. Mivel ezen a területen számos támogató száll be szívesen a projektfinanszírozásba, gyakoriak az átfedések. A kábítószer-ellenőrzést illetően a projektek a törvényi szabályozás és a rendőrségi hírszerzés terén lassan haladtak előre. A pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás megelőzése tekintetében a legnagyobb kihívás a bűnüldözés eredményesebbé tétele.

Az igazságszolgáltatás és a felelősségteljes kormányzás tekintetében szintén vegyes eredmények születtek. Egyes projektek összességükben kielégítő eredményt hoztak, a korrupcióellenes projektek azonban mindeddig igen szerény eredményeket könyvelhettek el. A számvevők úgy ítélik meg: az eredmények korlátozott volta rendszerint olyan tényezők együttes hatásának tudható be, amelyek az Európai Bizottságot, a nemzetközi szervezeteket és a három ország különböző hatóságait egyaránt érintették. A projektek eredményeit olyan külső tényezők is csorbították, mint az ukrajnai politikai helyzet állandó bizonytalansága. „Az, hogy több finanszírozási eszköz is működött egyazon céllal, a minőségi munka rovására ment” – áll a közleményben. Az uniós támogatási tevékenységet általában nem hangolták össze kellően a többi segélyezővel, és a bizottság sem ragadott meg minden alkalmat a tanulságok levonására, tapasztalatai nem mindig hasznosultak az újonnan indított projektekben. A számvevőszék azt is jelezte, hogy az említett észrevételek alapján részletes ajánlásokat tesz, hogy segítse a brüsszeli bizottságot a támogatás eredményességének növelésében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.