időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Ang Lee a velencei filmfesztivál zsűrijének elnöke

MNO
2009.02.27. 21:09

Ang Lee filmrendező vezeti az idei velencei filmfesztivál zsűrijét – jelentették be a szervezők. Lee olyan rendező, aki filmjeivel sikerrel teremtett párbeszédet a keleti és nyugati filmkultúra között – fogalmazott a velencei mustra honlapjának közleménye.

Az 54 esztendős filmes már kétszer nyerte el a velencei filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt: 2005-ben a Brokeback Mountain – Túl a barátságon című filmért, 2007-ben pedig az Ellenséges vágyakért. A nemzetközi filmfesztivált szeptember 2. és 12. között rendezik meg. Tavaly a német Wim Wenders ült a zsűri elnöki székében.

A Tajvanon született és felnőtt Lee 1978-ban telepedett le az Egyesült Államokban. Első három játékfilmje – amelyeket trilógiaként is emlegetnek – a Lökő kezek (1992), Az esküvői bankett (1993) és az Étel, ital, férfi, nő (1994) számos nemzetközi díjat kapott. Értelem és érzelem című Jean Austen-feldolgozása a Berlinalén elnyerte az Arany Medve-díjat, és forgatókönyve Oscar-díjas lett.

A Tigris és Sárkánnyal 2000-ben a legjobb külföldi film Oscarját vitte el. Öt évvel később rendezői Oscart kapott a meleg cowboyokról szóló Brokeback Mountainért.

Lee jelenleg az 1969-es woodstocki zenei fesztivált visszaidéző Taking Woodstock című filmje utómunkálatain dolgozik – említette meg a közlemény.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.