időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Nem veszik át a tejet a Vajdaságban

MNO
2009.02.13. 12:06

Nem veszi át a tejet a szerbiai Vajdaságban több tejgyár, a nemzetközi gazdasági válságra és a kereslet csökkenésére hivatkozva – írja a vajdasági Magyar Szó napilap.

A zombori (Sombor) Dukat tejgyár a napokban egyoldalúan felmondta a szerződést a tejtermelőivel és február 16-a után nem veszi át tőlük a tejet. A nagybecskereki (Zrenjanin) Mlekoproduktban pedig azt közölték, hogy nem bírják átvenni a tejfölösleget, mert miközben a kínálat nagy, addig a tej iránti kereslet visszaesett.

Ezzel veszélybe kerül több száz tejtermelésből élő család megélhetése. A tejtermelők szerint a túltermelés egyik legfőbb oka az, hogy a tejgyárak nemrég nagy mennyiségű tejport importáltak.

A Salford csoportosulás tulajdonába tartozó szabadkai tejgyárban is a tej fölvásárlásának radikális csökkentése mellett döntöttek. Az érintett termelők csütörtök óta nem tudják átadni a tejet. A vállalat bezárta hat átvevőhelyét.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.