időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Romák szükséglakásába költözik a cseh miniszter

MNO
2009.02.28. 07:21

A cseh emberi jogi és kisebbségügyi miniszter, Michael Kocáb pénteken Prágában bejelentette, hogy egy hétre a lakbért nem fizetők – főként romák – számára fenntartott szükséglakások egyikébe fog költözni.

Több észak-csehországi város önkormányzata nulla toleranciát hirdetett a lakbért és a közüzemi díjakat hónapok óta nem fizető lakosok ellen, ez pedig a különösen a nehézipar és a bányászat leépülése miatt egyre nagyobb munkanélküliséggel sújtott Litvínovban és Chomutovban jelentős feszültségekkel és rendbontásokkal jár. A bűnözésről és a nagyarányú drogfogyasztásról elhíresült litvínovi Janov lakótelepen csütörtökön a helyi rendőrség bírósági végzés alapján hat családot lakoltatott ki, ebből ötöt a város széli konténerlakásokban helyeztek el, egy nyolcgyermekes asszony pedig a morvaországi Ostravába indult a rokonaihoz.

A közeli Chomutovban az önkormányzat januártól a szociális segélyek fizetési napján végrehajtókat küld a helyszínre, akik azonnal annyi pénzt vesznek el az érintettektől, amennyi a lakbér és a közüzemi díj. A gyakorlat ellen tiltakozott Michael Kocáb kisebbségügyi és emberi jogi miniszter. Szerinte ugyanis ez a lépés törvénytelen, és bejelentette, hogy hamarosan legalább egy hétre az ottani roma gettóba költözik néhány munkatársával, és igyekszik a lakbérrel tartozókat saját módszereivel fizetésre bírni. A politikus annyit kért, hogy legyen internetes csatlakozás a lakásban, ahova költözik. Michael Kocáb továbbá azt is bejelentette, hogy ezzel megkezdik a romák integrálását és a végrehajtását annak a programnak, amelynek célja az együttélés a lakosság más részével.

(netriport.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.