Újabb botrányos ügy Hiller tárcájánál – korrupciógyanús pályázat

Korrupció gyanúja miatt visszavonta az oktatási tárca azt a 140 millió forint összegű pályázatát, amelynek beadási határideje hétfőn járt le – közölte Mohácsi Viktória (SZDSZ) európai parlamenti képviselő kérdésre válaszolva egy keddi sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a támogatási lehetőség szorosan kapcsolódik a Katapult Mentorprogrammal kapcsolatos visszaélésekhez. Az oktatási tárca és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közös közleményben cáfolta, hogy visszavonták volna a pályázatot; folyamatban lévő uniós pályázatot nem is vonhatna vissza a miniszter – írták. <br /><br /><a href="/portal/622691" target="_blank"><strong>• Vesztegetés miatt nyomoz a rendőrség az oktatási tárcánál</strong></a><br /><strong><a href="/portal/623013" target="_blank">• Pósán: Talicskában tolták ki a közpénzt a minisztériumból</a></strong><br /><strong><a href="/portal/622126" target="_blank">• Borovszky Tímeát felfüggesztette hivatalából Hiller</a></strong> <br /><strong><a href="/portal/623294" target="_blank">• Az oktatási bizottság elé kerülnek az integrációs programok</a></strong>

MNO
2009. 03. 17. 13:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A liberális politikus azt mondta, hogy az általa létrehozott Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány is pályázni kívánt egy programjával a támogatási lehetőségre, de a kiírási feltételekben „egy titkos, 400 fős lista szerepelt”, amelyből kötelezően két-három embert alkalmazniuk kellett volna a program végrehajtása során. Mohácsi Viktória közölte: a lista összetételét nem ismeri, és a tárcánál kirobbant korrupciógyanús ügyletek miatt úgy véli, a 140 millió forintos támogatást is hasonló körülmények között osztották volna el. Közlése szerint gyanújáról múlt pénteken értesítette Hiller István oktatási és kulturális minisztert, aki hétfői hatállyal visszavonta a pályázatot.

Mint lapunk azt februárban már megírta, különösen nagy összegre, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolja Borovszky Tímeát, az oktatási tárca esélyegyenlőségi főigazgatóját a Katapult Mentorprogram igazgatója, Nagy Attila. A romák egyenjogúságáért küzdő szakember szerint Nagy minden szava rágalom, fegyelmit kezdeményezett maga ellen.

A képviselő által említett pályázat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) TAMOP-3.3.5/B/08/1 és TAMOP-3.3.5/B/08/1/KMR jelű, „Civil részvétel erősítése az oktatási diszkrimináció elleni fellépés és a tanulók iskolai sikerességének támogatása érdekében – Antidiszkriminációs jelzőrendszer kiépítése” című, február 16-i kiírása, a beadási határidő éppen március 16-án, hétfőn járt volna le.

A kiírás az oktatási tárca honlapjáról és a pályázatkereső internetes oldalakon is elérhető, ezeken az olvasható, hogy a pályázatok dokumentációja több ponton megváltozott, valamint a benyújtási határidő 2009. április 6-ra módosult.

A hátrányos helyzetűeket felkaroló Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt az oktatási miniszter feljelentést tett a nyomozó hatóságnál ismeretlen tettesek ellen, és a vizsgálatok lezárultáig felfüggesztette hivatalából Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főigazgatót.

Hiller István miniszter múlt csütörtökön közölte: a tárcánál lezárult fegyelmi vizsgálat megállapította, hogy „a feltételezett vesztegetési ügy tisztázása túlmutat a közigazgatás határain”. A főigazgatóság több munkatársa fegyelmi büntetésben részesült.

Az oktatási tárca cáfol

Az oktatási tárca és az NFÜ kedden közös közleményben tudatta, hogy Mohácsi Viktória állításaival szemben az OKM nem vonta vissza a Támop 3.3.5/B. Civil részvétel erősítése az oktatási diszkrimináció elleni fellépés és a tanulók iskolai sikerességének támogatása érdekében – Antidiszkriminációs jelzőrendszer kiépítése című pályázatát. Az oktatásért és kultúráért felelős miniszternek nincs joga, sem lehetősége folyamatban lévő európai uniós pályázat visszavonására – írták, hozzátéve, az uniós források terhére kiírt pályázati felívások előkészítéséért és megjelentetéséért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felel.

Felidézték, hogy a vonatkozó pályázat 2009. február 16-án jelent meg, majd március 12-én a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közzétette azt a közleményt, miszerint a pályázatok dokumentumai pontosításra szorulnak, emiatt a beadási határidő is változik. Ennek előzménye az volt a közlés szerint, hogy a pályázatokat koordináló szervezet technikai és nem tartalmi problémák miatt kezdeményezte a pályázati dokumentáció átdolgozását. Ennek elfogadásáról a pályázat-előkészítő munkacsoport döntött írásbeli szavazás formájában.

A kommüniké kitér arra is, hogy az NFÜ március 12-i közleménye szerint a módosított dokumentumok megjelenésével egyidejűleg, március 16-án közlik a pályázat új beadási határidejét. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség március 16-án megjelentette a 2009. április 6-ai módosított beadási határidőt. Alaptalan a képviselő azon állítása is, miszerint 400 korábban kiképzett szakemberből 2-3-at alkalmazni kellene. Ez sem a pályázati feltételekben, sem a támogatható, sem a kötelezően megvalósítandó tevékenységek között nem szerepel. A kiírás szövege Mohácsi állításával ellentétben nem változott – olvasható a közös állásfoglalásban.

(MTI, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.