Kiszipolyozták Bajnaiék a Hajdú-Bétet?

Miközben beszállítóit már alig fizette a Hajdú-Bét 2003 végén, a Bajnai Gordon által vezetett Wallis érdekeltségéből gátlástalan módon szivattyúzták ki az ingó és ingatlan vagyont. A pénzek átjátszásáról ciprusi, abu-dzabi és luxemburgi cégek képviselői dönthettek, de a magyar libatenyésztőket senki sem kérdezte.

Magyar Nemzet
2009. 04. 05. 10:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghökkentő pénzügyi tranzakciókat bonyolított le egymás között a csőd szélén tántorgó Hajdú-Bét Rt. és tulajdonosa, a Bajnai Gordon által vezetett Wallis Rt. 2003–2004-ben. A Hajdú-Bét Rt. lapunk birtokába jutott, 2003. december 8-i közgyűlési jegyzőkönyvének tanúsága szerint a részvényesek ellenszavazat nélkül úgy döntöttek, hogy cégük 125 millió forintos kölcsönt nyújt az egyébként stabil anyagi háttérrel rendelkező Wallisnak, továbbá 180 millió forintos hitelkeretet is biztosít a Bajnai Gordon által vezérigazgatott társaságnak. Hogy miért hitelezett mintegy 300 millió forintot a végnapjait élő Hajdú-Bét a Wallisnak, nem tudni, mindenesetre több mint különös, hogy egy csőd közelében lévő társaság adjon kölcsönt gazdag tulajdonosának.

Ugyanez a 2003. decemberi közgyűlés döntött arról, hogy tanácsadással, a gazdálkodás átvilágításával és határidős devizaügyletek megkötésében való közreműködéssel bízzák meg a Wallis Rt.-t. Hogy ez a három szerződés mekkora összegről szólt, nem tudni. Ráadásul a december 8-i közgyűlésen döntöttek az ingatlan vagyon egy részének eladásáról is. Így megkezdődhetett a zagyvarékasi gyárnak, a Hortobágy-Nyírmada Kft. üzletrészének és a törökszentmiklósi ingatlanegyüttesnek, valamint a rajta lévő hűtőháznak az értékesítése. Szakértők szerint a maradék ingó és ingatlan vagyon kimentése állhatott a tranzakciók hátterében. Ugyancsak a vagyonátmentést szolgálhatta az a 2004. január 8-án kötött szerződés, amely alapján a Hajdú-Bét egy közel 119 millió forintos követelését átjátszották a Wallisnak – derül ki egy másik, szintén lapunk birtokába került okiratból, amelyet a Wallis részéről Bajnai Gordon vezérigazgató is aláírt. Pedig 2003 decemberében a Hajdú-Bét már elvileg fizetésképtelen volt, beszállítóit és munkásait alig fizette.

Holott a Wallisszal kötött hitelszerződések és az eladásra szánt ingatlanvagyon azt jelzik: gyakorlatilag tudtak volna. Mindez arra utal, hogy a Bajnai Gordon által irányított Wallisnak esze ágában sem volt megmenteni a Hajdú-Bétet. Hiába nyilatkozta azt az MSZP jelenlegi miniszterelnök-jelöltje, hogy ők mindent megtettek az összeomlás elkerüléséért, és hogy a történteknek mindenki a vesztese volt, a tények azt jelzik, hogy Bajnaiék szándékosan idézték elő a „fizetésképtelenséget”. A cégbíróság 2003. december 12-én rendelte el a Hajdú-Bét felszámolását, azonban 2004 januárjában a cég saját maga ellen indított új felszámolási eljárást, amelyet a Bács-Kiskun Megyei Bíróság jogerőre emelt.

Ugyanebben a hónapban a Hajdú-Bétben lévő ingatlanokat fürgén kimentették, méghozzá a bíróság szerint valós értékük harmadáért. Sok mindent elárul a Hajdú-Bét közgyűléseiről a résztvevők listája. A 2003. december 29-i ülésen például három ciprusi (Vitonas Investments Ltd., Rába Holding Ltd., Westbay Holdings Ltd.), egy egyesült arab emírségekbeli (Abu Dhabi Investment A.), egy luxemburgi és két amerikai cég is részt vett. A szavazatok többsége a Wallis érdekeltségébe tartozó ciprusi cégeké volt. Azt az 540 magyar libatenyésztőt, akiket mintegy hatmilliárd forintos kár ért, viszont senki sem kérdezte meg arról, helyeslik-e a Hajdú-Bét maradék mozdítható vagyonának átjátszását. Ismert: kilenc kilátástalanságba taszított libatenyésztő önkezével vetett véget életének.

(Pilhál Tamás)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.