időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

A kultúra hónapja június Európában

MNO
2009.05.30. 12:49

Az athéni Akropolisz Múzeum megnyitója az európai kulturális élet egyik kiemelkedő eseménye lesz júniusban, a nyár első hónapja azonban kontinensszerte számos más „ínyencséget” is tartogat a kultúra szerelemeseinek a Velencei Biennálétól a Zene ünnepén át az európai szabadtéri rockfesztivál szezont indító Glastonbury fesztiválig. Várhatóan idén júniusban is egész Európát „megmozgatja” majd a Zene ünnepe: a napjainkra világméretűvé nőtt kezdeményezést elindító Franciaország mellett Írországtól Németországon át Magyarországig számos európai államban készülnek koncertekkel június 21-re.

Ausztriában a bécsi zsidó múzeum, a Jüdisches Museum Wien június 10-től négy hónapon át látható fotótárlattal ünnepli Tel-Aviv alapításának 100. évfordulóját. Az osztrák fővárosba várják a hónap végén a dzsessz szerelmeseit is: a Jazz Fest Wien programjában június 29. és július 9. között összesen 63 koncert szerepel, olyan fellépőkkel, mint John Scofield, Joe Sample, Solomon Burke, Randy Crawford és Madeleine Peyroux, valamint Seun Kuti, az afrobeat legendás úttörőjének, Fela Kutinak a fia.

Június utolsó napján indul Barcelonából a U2 360 elnevezésű világturnéja, amelynek címét a közönség különleges, a színpad körüli 360 fokos elhelyezése adja, és amely Európában összesen 14 várost, köztük Milánót, Amszterdamot, Párizst, Nizzát, Dublint, Berlint, Londont és Zágrábot érinti.

A párizsi Musée du Quai Branly-ban június közepétől látható a Tarzan! című kiállítás, amely az Edgar Rice Burroughs által létrehozott kulturális ikont vizsgálja, bemutatja a világszerte ismert hős alakjának születését és kísérletet tesz arra is, hogy megfejtse a köré épült modern „mitológiát”.

Az AIDS elleni küzdelmet szolgáló jótékonysági Solidays fesztivált idén június 26. és 28. között tartják a francia fővárosban olyan fellépőkkel, mint Manu Chao, Tony Allen, a Che Sudaka vagy Emir Kusturica és formációja, a No Smoking Orchestra.

Ornette Coleman, a free jazz egyik legendás alakjának vezetésével rendezik meg Londonban a Meltdown fesztivált június 13. és 21. között. Coleman vendégei között lesz a Yoko Ono Plastic Ono Band (többek között Sean Lennonnal, John Lennon fiával), Moby, a Roots, Patti Smith, a Silver Mount Zion Memorial Orchestra, David Murray, Baaba Maal és Bobby McFerrin.

Június 24-én kezdődik a híres Glastonbury fesztivál, amelynek idei fellépői között ott lesz Bruce Springsteen, Neil Young, a Blur, a Black Eyed Peas, a Prodigy, Nick Cave és Bad Seeds, valamint a Madness.

Athénban június 20-án nyílik meg az új Akropolisz Múzeum; az Akropolisz lábánál fekvő, három emeletet és 25 ezer négyzetmétert elfoglaló, több mint 11 éven át és összesen 129 millió euróból megépült intézménybe az év végéig csupán egy euró lesz a belépődíj.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.