időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Elképesztő, amit a bóbitás pingvinek művelnek

MNO
2009.05.20. 17:13

A bóbitás pingvin (Eudyptes chrysolophus) a téli időszakban hat hónapot tölt egyfolytában a nyílt tengeren. Az Indiai-óceán déli részén elhelyezkedő Kerguelen-szigeteken honos madarak utazásaik során hárommillió négyzetkilométeren szóródnak szét - derítették ki francia kutatók.

Először követték nyomon a pingvinek útját és felfedezték, hogy az állatok ez idő alatt akár 11700 kilométert is megtesznek, közben elsősorban rákokkal táplálkoznak. A kutatók azt remélik, hogy a vándorlásukba és táplálékforrásaikba történő betekintéssel hozzájárulhatnak a faj védelméhez. Charles-André Bost, a franciaországi Viliers-en-Bois-ban található Chizé Biológiai Központ kutatója és munkatársai eredményeiket a Royal Society Biology Letters című szaklapjában publikálták. A biológusok a bóbitás pingvineket parányi, hat gramm súlyú adókkal szerelték fel, amelyek segítségével műholdakon keresztül meg tudták határozni az állatok helyét. A madarak a költési időt követően elhagyták a Kerguelen-szigeteket, és kelet felé úsztak. Csupán kevesen vonultak az Antarktisz irányába, a legtöbben az Indiai-óceán közepén vertek tanyát.

A megfigyelt állatok közül egy sem hagyta el a nyílt vizet hat hónap alatt. Tavaszi visszatérésük időzítése ugyanakkor meglepően pontos volt: mindannyian egy héten belül érkeztek meg a szigetekre. Eddig keveset tudtak a kutatók a pingvinek vándorlásáról. Nem lehetett pontosan tudni, hogy hol tartózkodnak télen, és hogy mivel táplálkoznak. Bár a bóbitás pingvin költő állománya tízmillió párra tehető, húsz éve folyamatosan csökken a számuk.

(Forrás: greenfo/mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.