időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Újra megnyílik a letenyei határátkelő

MNO
2009.05.29. 11:20

Június elsejétől ismét megnyílik a magyar-horvát határon a régi Letenye – Muracsány (Gorican) közúti határátkelő – tájékoztatott a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága pénteken.

A határátkelőhelyen június 1. és augusztus 31. között a nemzetközi személyforgalmat is megnyitják, de az autóbuszok továbbra is csak az újonnan megnyitott autópálya határátkelőhelyet használhatják. A Magyar Köztársaság és a Horvát Köztársaság közötti közúti, vasúti és vízi határforgalom ellenőrzéséről szóló egyezményt hétfőn módosították; annak értelmében a tavaly ősszel átadott autópálya-átkelő mellett évente június 1-jétől augusztus 31-ig bármely állam polgárai újból igénybe vehetik a régi határátkelőhelyet.

Tavaly ősszel, az autópályák összekötésével egyidejűleg felavatott új Mura-híddal új átkelő is létesült az autópályán. Györkös Péter, Magyarország zágrábi nagykövete az MTI-t arról tájékoztatta hétfőn: a múlt év tapasztalatai alapján már látszott, hogy a turistaszezon idején kevés lesz az új átkelő áteresztőképessége. A nyári hónapban ezért ismét használhatják a járművezetők és utasaik a régebbi helyet.

A kormányközi megállapodás módosításával az autópályán lévő kétszer két sávon kívül további hat-nyolc sávon léphetnek át a járművezetők. A határ menti régióban élő Zala, Muraköz és Varasd megyei lakosok a lakcímkártyájuk felmutatásával egész évben igénybe vehetik a régi átkelőt. Más uniós tagállam polgárai csak akkor élhetnek ezzel a lehetőséggel, ha állandó bejelentett lakcímük a három megye valamelyikében található.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.