Simor megúszta a vagyonnyilatkozati eljárást

<p>Nem rendeli el vagyonnyilatkozati eljárás megindítását Simor András jegybankelnökkel szemben Géczi József Alajos, az Országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának elnöke. Az eljárást a fideszes Répássy Róbert kezdeményezte június elején a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke ellen.</p><p><strong><a href="/portal/645309">• Cser-Palkovics: Simor alkalmatlan és morálisan is megbukott</a></strong> <br /><strong><a href="/portal/645107">• Kimenekítősdi? Géczi „még nem olvasta el” Simor levelét</a></strong> <br /><strong><a href="/portal/642043">• Simor András hazahozza Cipruson fialtatott százmillióit</a></strong></p>

MNO
2009. 06. 23. 15:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mentelmi bizottság szocialista elnöke keddi, az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában azt írta: Simor András a vagyonnyilatkozatát – a házszabály vonatkozó bekezdésében foglaltaknak megfelelően – a kezdeményező által kifogásoltakon is túlmenően kiegészítette, kijavította, megmagyarázta, a pontosításokat pedig nyilvános vagyonnyilatkozatában feltüntette.

Géczi József Alajos kifejtette: Simor András az egyéb közlendők rovatban feltüntette az általa tulajdonolt gazdasági társaságban elhelyezett befektetéseit, illetve a cég személyesen általa használt gépkocsiját. „Ezzel megmagyarázta a kezdeményező által felvetett pénzvagyonmozgás ellentmondásait” – közölte. Ezen felül a bizottsági elnök tájékoztatásából az is kiderül, hogy az MNB-elnök a nyugdíjpénztárban elhelyezett megtakarítását is kijavította, és válaszában a korábbi évek adatait is részletezte. Végezetül nyilatkozatának egyik pontját kiegészítette azzal, hogy a Zeneakadémia Gazdasági Tanácsának elnökeként kapott jövedelmét nem veszi fel, annak összegét a zenekultúra céljaira rendszeresen visszajuttatja – írta Géczi József Alajos.

Emellett kitért arra is, hogy a vagyonnyilatkozati űrlapon a részben vagy egészben tulajdonolt vállalkozásban elhelyezett befektetések, illetve az onnan személyesen használt vagyontárgyak feltüntetésére nincs külön rovat. A bizottságnak e hiányosságot pótolni célzó módosító javaslataira nézve mindeddig nem jött létre megegyezés – fűzte hozzá, kifejtve: „június 15-én, jóval a kezdeményezés benyújtása után bizottsági állásfoglalással orvosoltuk az egyértelmű törvényi rendelkezés hiányát. Azt ajánlottuk, hogy a képviselők az ilyen természetű adatokat egységesen az Egyéb közlendők rovatban tüntessék fel.” Hozzátette, hogy a beadvány vonatkozó részeivel hatáskör hiányában nem foglalkozhatott, ugyanakkor megjegyezte: Simor András a parlament színe előtt is bejelentette, hogy a külföldön bejegyzett cégében elhelyezett befektetését hazahozza Magyarországra.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese június 4-i sajtótájékoztatóján jelentette be: pártja vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez az MNB-elnök ellen, hogy kiderüljön, miért csökkent egy év alatt közel 900 millió forinttal Simor András vagyona, és ez milyen összefüggésben van a jegybankelnök offshore cégével. Ennek előzménye, hogy június 4-én több napilap is beszámolt a jegybankelnök vagyonnyilatkozatairól, amelyekből kiderült, hogy a 2007-es dokumentum szerint Simor András összesen 923 millió forintos, befektetési alapokban tartott megtakarítással bírt. Az egy évvel később tett nyilatkozatában viszont már azt közölte: csupán 67 millió forintja van befektetési alapokban.

A jegybank sajtóosztálya a Fidesz kifogásaira akkor úgy reagált, hogy Simor András a törvénynek megfelelően, az előírt tartalommal, tényleges vagyoni viszonyait feltüntetve tett eleget vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének. Egy nappal később, június 5-én Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője lemondásra szólította fel Bajnai Gordon kormányfőt és Simor Andrást. Navracsics Tibor akkor úgy fogalmazott, hogy azért kell a miniszterelnöknek és a jegybankelnöknek azért kell távoznia, mert elkerülték a magyarországi adófizetési kötelezettséget. Simor András június 8-án az Országgyűlésben, egy azonnali kérdésre adott válaszában bejelentette: értékesíti ciprusi cégében lévő befektetéseit, majd megszünteti a társaságot, a befolyó pénzt pedig hazautalja.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.