A Kaméleon képviseli hazánkat az Oscar-gálán

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2009. június 17-én hozott döntésének értelmében Magyarországot a 2010. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában a Kaméleon című film képviseli. Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek hazai mozibemutatója 2008. október 1. és 2009. szeptember 30. között történik.

MNO
2009. 06. 17. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottság döntésében a Magyar Filmművészek Szövetségét Bollók Csaba, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Novák Emil, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Monory-Mész András, a Független Magyar Producerek Szövetségét Muhi András és a Magyar Producerek Szövetségét Zákonyi S. Tamás képviselte. A bizottság többségi szavazattal hozta meg döntését.

A döntésben tekintettel volt arra az örvendetes tényre a nevező bizottság, hogy a magyar filmgyártás az utóbbi időben egyre inkább „két lábon áll”. Hazai és nemzetközi megerősödését a különböző filmműfajok együttes jelenlétének köszönheti: részben a színvonalas szerzői és művészfilmeknek, részben pedig az egyre színvonalasabbá váló közönség- illetve zsánerfilmeknek.

A bizottság az elmúlt év egyik magas művészi kvalitású zsánerfilmjének, a Kaméleon című alkotásnak szavazza meg az akadémiai megmérettetés lehetőségét, ezzel is jelezvén a magyar filmipar képességét arra, hogy a minőségi filmkészítést a széles közönség számára is vonzóvá tudja tenni.

A Csak szex és más semmi és a Szabadság, Szerelem című filmeket is jegyző Goda Krisztina legutóbbi mozifilmje, a Kaméleon ősszel indult el a magyar mozikban, nagy sikerrel vetítették a februári Filmszemlén, ahol elnyerte a közönségdíjat. A nemzetközi publikum a napokban láthatja először a sanghaji nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában, mely a berlini, cannes-i és velencei szemlék mellett a 12 úgynevezett A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválok egyike.

A Kaméleon című film főbb szerepeiben Nagy Ervin, Hámori Gabriella, Trill Zsolt és Csányi Sándor látható, a forgatókönyvet a rendező Goda Krisztina és Divinyi Réka jegyzi. Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, melyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegennyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre. A jelöltek listáját 2010. február 2-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 7-én 82. alkalommal kerül sor a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.