időjárás 12°C Helga 2022. október 3.
logo

Elfogadták a Honvédszakszervezet több követelését

MNO
2009.06.24. 16:26

A kormány elfogadta azt a javaslatot, hogy az adótörvény módosításában szerepeljen az a kitétel: a Magyar Honvédség személyi állománya számára adómentes marad a lakhatási támogatás és a ruházati illetmény, ha ezek jogszerű felhasználását számlával igazolják – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/645149"><strong>• A kormány megszorításai ellen demonstráltak a katonák + Képriport</strong></a>

A javaslatot Szekeres Imre honvédelmi miniszter tette a katonák illetményének és juttatásainak tervezett változásaival kapcsolatos észrevételekre és a szakszervezeti tiltakozásra reagálva. A tárcavezető további intézkedésként felkérte a minisztérium felügyelete alá tartozó gazdasági társaságokat, hogy csökkentsék a felére igazgatótanácsaik és felügyelőbizottságaik elnökeinek és tagjainak tiszteletdíját, és az így felszabaduló összegeket ajánlják fel a rászoruló katonákat támogató HM Szociálpolitikai Közalapítványnak.

A közalapítvány 1990 óta nyújt szociális, képzési, gondozási segítséget, támogatást a rászoruló honvédségi alkalmazottaknak. Munkáját a honvédségi szakszervezetek is együttműködőként támogatják.

A közlemény szerint a tárca és a reprezentatív honvédelmi szakszervezetek közötti egyeztető tárgyalás csütörtökön folytatódik. Ezen szó lesz az idén február 5-én kötött bérmegállapodás időarányos teljesüléséről, valamint a felek megvizsgálják a 13. havi illetmény ez év második felére eső részére vonatkozó kompenzáció lehetőségeit is.

A Honvédszakszervezet hétfőn figyelmeztető demonstrációt tartott a csatlakozó érdekképviseletekkel a kormány megszorító intézkedései, a katonák illetményének és juttatásainak tervezett változásai ellen a Parlament előtt. Mészáros Géza, a szakszervezet elnöke a megjelent mintegy 600 ember előtt azt mondta, hogy a megszorítások akár 30 százalékos jövedelemkiesést is okozhatnak többek között az alacsonyabb beosztásban dolgozó katonáknak.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.