időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Európai figyelmeztető: tbc egy portugál iskolában

Sobieski Tamás
2009.06.25. 16:30

A spanyol El Mundo madridi rovata a dráguló jelzáloghitelek miatt munka vagy lakás nélkül maradtak második tiltakozó menetéről írt. A portugál Correio da Manhá két egészségügyi híre: hogyan reagál egy iskola, ha tbc-vel fertőződött meg egy iskolai dolgozó, illetve a portugál parlament bebizonyította, hogy igenis, kordában lehet tartani a betegbiztosítókat.

elmundo.es – Spanyolország

Csak az ellenzéki napilap számolt be azoknak a munkavállalóknak a rendhagyó tiltakozó menetéről, akik jelzáloghitelben adósodtak el, és ezért elvesztették munkájukat és lakásukat is. Az elkeseredett – és főleg bevándorló – tiltakozók Valenciából indultak június 16-án, és 450 kilométert tettek meg gyalog, hogy személyesen adják át kérvényüket a kisebbségi szocialista kormányfőnek, José Luis Rodríguez Zapaterónak. Szeretnék, ha Zapatero megtenné az érdekükben, hogy újra tárgyal a bankokkal a jelzáloghitelek ügyében, mert csak idén még 74-84 ezer újabb jelzáloghitelt felvevő bevándorló vagy spanyol állampolgár kerül hozzájuk hasonló helyzetbe.

correiomanha.pt – Portugália

A portugál napilap egészségügyi rovatának vezető híre: a jelenleg még nem befejezett betegbiztosítói törvényjavaslat értelmében arra fogják kötelezni a betegbiztosítókat, hogy terjesszék ki a biztosítást az állampolgár élete végéig és általános ellátást kapjanak. Azért kerültek bele ezek a megszorítások, mert a biztosítók nagyon gyakran elutasították vagy a biztosítás megkötését egy-egy nagy kockázatúnak tekintett beteggel, vagy valamely ellátás teljesítését.

A rovat másik írása figyelmeztető jel a szegénységből eredő egyik veszedelemre: tbc-s dolgozót fedeztek fel a portugál főváros, Lisszabon északi vonzáskörzetéhez tartozó Sintra városnegyed egyik általános iskolájában. A dolgozót pénteken tíznapos szabadságra küldték, 30 napon belül pedig megvizsgálják az iskola diákjait, tanárait és a gyerekek szüleit, hogy megtudják, van-e még fertőzött köztük. Az igazgató elmondta, hogy tbc-tesztet végeznek, és megröntgeneznek mindenkit, aki kapcsolatban van az iskolával, és levelet küldenek mindenkinek, akit nem tudnak elérni telefonon.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.