időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Farkas Ádámot javasolja Bajnai a PSZÁF elnökének

MNO
2009.06.23. 12:11

<p>Farkas Ádámot, az Allianz Bank volt vezérigazgatóját jelöli a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsa elnökének Bajnai Gordon miniszterelnök – közölte a Kormányszóvivői Iroda kedden. </p>

Farkas Ádám annyit mondott: elképzeléseit az országgyűlési bizottsági meghallgatásán ismerteti. A kormányszóvivői közlemény szerint a kormányfő az Országgyűlés elnökének írt levelében kezdeményezi, hogy a jelöltet hallgassa meg a parlament költségvetési bizottsága. A Felügyeleti Tanács elnökének személyéről már hétfőn szavazhat a parlament.

A közgazdász végzettségű Farkas Ádám, aki 1997 és 2001 között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt, többek közt a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank vezérigazgatójaként, majd az Allianz Bank vezérigazgatójaként is dolgozott. A Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint a Nemzetközi Bankárképző Központnál 1991 óta végez oktatói munkát.

A PSZÁF-ot korábban vezető Farkas István a múlt héten mondott le posztjáról, amelyet a miniszterelnök július elsejei hatállyal fogadott el. Farkas István korábban azt mondta: nem azért mondott le, mert úgy gondolja, hogy hibákat követett el, sőt, a felügyelet ingatlanalapokkal kapcsolatos intézkedésére – amit az alapkezelők lépései visszaigazoltak – kimondottan büszke. Lemondásával a változtatás lehetőségét szerette volna megteremteni, nem akart akadály lenni. Döntésében szerepet játszhattak a parlamenthez az elmúlt hetekben benyújtott, a PSZÁF tevékenységét érdemben érintő törvényjavaslatok. Ezek egyike átalakította volna a PSZÁF irányítását, azt a felügyeleti tanács helyett az elnökre bízta volna. A gazdasági bizottság azonban a múlt hét végén visszavonta az erre vonatkozó indítványát.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.