időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Kartellezésért kaptak büntetést a szlovákiai bankok

MNO
2009.06.12. 13:26

A szlovák versenyhivatal (PMU) 10,19 millió eurós bírságot szabott ki három bankra, amelyek kartellszerűen léptek fel az Akcenta.CZ cseh pénzügyi társasággal szemben Szlovákiában – jelentette be Alexandra Bernáthová, a versenyhivatal szóvivője pénteken.

A Slovenská sporitelna, a CSOB és a VUB bankok konkrét vétke az volt, hogy egyeztetve megszüntették az Akcenta.CZ számláit, hogy kiszorítsák őt a szlovákiai pénzpiacról. A megbüntetett bankoknak joguk van megfellebbezni a döntést, de ezt eddig egyikük sem tette meg. Szlovákiában rekordnagyságú bírságról van szó. A versenyhivatal a legnagyobb összegű büntetést – 3,81 millió eurót – a VUB bankra rótta ki. A két másik bank bírsága is meghaladta a három millió eurót.

A versenyhivatal ezelőtt két éve kezdte meg az ügy kivizsgálását, miután az Akcenta.CZ feljelentést tett nála. A cseh befektetési társaság ugyanis meglepetéssel tapasztalta, hogy a három banknál néhány héten belül az összes számláját megszüntették, mégpedig anélkül, hogy közölték volna vele az okot. Mindhárom szlovákiai bank azt állította, hogy a hatályos törvények szerint joguk van a számlák indoklás nélküli megszüntetésére. Bernáthová szerint a versenyhivatal bizonyítékokat szerzett be arról, hogy a három bank lépéseit egyeztette.

Az Akcenta.CZ befektetési társaság devizahiteleket nyújt vállalkozóknak, s azt állítja: olcsóbban tudja a vállalkozóknak elintézni a devizahiteleket, mint a bankok. Nyilván ez volt az oka annak, hogy a bankok összefogtak ellene, s megszüntették számláit. Az Akcenta.CZ azt állítja: konkrét vesztesége több tíz millió szlovák koronára rúg, s több ezer ügyfelet veszített el.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.