időjárás 14°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Kevesebb földgázt exportál a Gazprom az idén Európának

MNO
2009.06.24. 07:31

Az orosz Gazprom gázipari vállalat a most záruló első fél évben körülbelül 60 milliárd köbméter földgázt exportált Európába, és egész évben 140 milliárd köbméter exportjára számít – közölték a cégnél szerdán. Ez 25 milliárd köbméterrel kevesebb, mint a tavalyi export.

Tavaly a Gazprom 184,4 milliárd köbméter földgázt exportált. Egy héttel ezelőtt Alexandr Ananyenkov vezérigazgató-helyettes úgy nyilatkozott, hogy a Gazprom elhalasztja a kelet-szibériai, koviktai óriás gázmező feltárását és termelésbe állítását a saját koncessziós területén egészen 2017 utánig, mert a világgazdasági válság miatt csökken a földgáz iránti kereslet. Emiatt a Gazrom az egy évvel korábbihoz képest 40 százalékkal kevesebb gázt termelt ki mostanáig. Következésképp – érvelt Ananyenkov – csökkenteni kell a kitermelésre fordítandó beruházásokat, elnapolni fejlesztéseket.

Azt is elmondta, hogy az orosz gázszállítások Kínának nem indulnak el 2011-től, amint korábban, 2006-ban megállapodtak a kínai CNPC energiavállalattal. A határidő nélküli elnapolás oka a felek eltérő álláspontja az árakról. Ananyenkov szerint mihelyt ebben egyezség lesz, a tervet újra pályájára állítják.

(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.