időjárás 14°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Oszkó örül Farkasnak, ősszel újra „nekiesnek” a PSZÁF-nak

MNO
2009.06.25. 12:41

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) átalakítása csak ideiglenesen került le a napirendről, a felügyelet bevételeire pedig nem akarta tartósan rátenni a kezét a kormányzat, csupán egyedi intézkedésről van szó annak érdekében, hogy a bírságpénz az idén a krízisalapba kerülhessen – nyilatkozta Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/645864"><strong>• 100 milliárd forintos „meglepetés” az adóbevételeknél?</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/645330"><strong>• Farkas Ádámot javasolja Bajnai a PSZÁF elnökének</strong></a>

A parlamenthez az elmúlt hetekben olyan törvényjavaslatokat nyújtott be az Országgyűlés gazdasági bizottsága, amelyek lehetővé tennék a felügyeleti díjak elvonását, illetve átalakítanák a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) irányítását. Az előbbi a felügyelet éles tiltakozását váltotta ki, az utóbbi Farkas István, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke lemondásához vezetett.

Az egyik gazdasági napilap mindemellett hosszú bűnlajstromot közölt a felügyelet mulasztásairól. A kritikák a lap szerint a Pénzügyminisztériumban (PM) fogalmazódtak meg, tartalmáról a PSZÁF elnöke azonban csak a sajtóból értesült.

Farkas István lemondását július 1-jei hatállyal elfogadta a miniszterelnök, a PSZÁF irányításának átalakítását célzó javaslatot, amely egyebek mellett megszüntette volna a Felügyeleti Tanácsot, ezt követően visszavonta a gazdasági bizottság. Bajnai Gordon miniszterelnök Farkas Ádám bankárt jelölte a felügyelet élére.

Ősszel újra előveszik a PSZÁF szabályozásának kérdését

Oszkó Péter elmondta: az a törvényjavaslat, amely a felügyelet szervezetét kívánja modernizálni, lekerült a napirendről, de ősszel újra előveszik a felügyelet szabályozásának kérdését. Hozzátette: racionális döntés, hogy ez végül kapkodás nélkül lesz megoldva. A PSZÁF tevékenysége a miniszter szerint nem került górcső alá, egy belső irat készült arról, hogy mely pontokon kell fejleszteni a felügyelet tevékenységét. Hangsúlyozta: erre a világon mindenhol szükség van, a pénzügyi válság ugyanis megmutatta, hogy a pénzügyi felügyeleti rendszer sehol nem volt képes megfelelően kiszűrni a válsághoz vezető okokat, és elhárítani annak hatásait. Ez nem magyar sajátosság – mutatott rá.

Az IMF is korszerűsítené a felügyeletet

Oszkó szerint a PM-ben készült anyagban nem célzott kifogások voltak. „Az biztos, hogy megfogalmazódott bennünk határozott igényként: a pénzügyi felügyeleti rendszert fejleszteni kell, hatékonyabbá tenni a fogyasztóvédelemben, egyes banki szereplők ellenőrzésében, és a szervezeti rendszert is korszerűsíteni kell. Ez az igény az IMF részéről is megjelenik” – mondta. A sajtóban megjelent anyagot egyébként csak utólag látta a miniszter, s mint mondta, meglepődött a tartalmán. „Meglehetősen furcsa tapasztalat számomra, hogy olyan anyagok kerülnek ki állítólagos minisztériumi dokumentumként, amelyekre nekem személy szerint nincs ráhatásom” – fogalmazott. „Szeretnék eloszlatni minden olyan pletykát, hogy tartós intézkedésről volna szó” – jelentette ki azzal a törvényjavaslattal kapcsolatban, amely a felügyeletről szóló törvény módosításával megszüntetné a szervezet bevételeinek és tartalékának „pántlikázását”, így lehetővé válna, hogy a költségvetés bármikor elvonjon a PSZÁF forrásaiból. (A felügyelet a hatályos törvény szerint bevételeit kizárólag működésének fedezésére használhatja fel, kivéve a felügyeleti bírságokból befolyó pénzt.) Ez egyedi intézkedési javaslat volt annak érdekében, hogy a válságkezelést szolgáló krízisalapba a bírságpénzekből befizethessen a felügyelet, ezt a célt szolgálta, semmi mást – jelentette ki a pénzügyminiszter.

Oszkó: Farkas Ádám kifogástalan jelölt

A felügyeletet fennállása óta már többször bírálták amiatt, hogy utólag jár el, pedig preventívnek kellene lennie. Ehhez azonban szabályozási jogot kellene kapnia, amit a PSZÁF eddigi elnökei közül többen is szorgalmaztak. A PSZÁF Felügyeleti Tanácsa jelenleg ajánlások kiadásával igyekszik elérni a legjobb gyakorlat alkalmazását a piaci szereplőknél, ezek azonban nem kötelező erejűek. Az ősszel a teljes felügyeleti szabályozás napirendre kerül – válaszolta a miniszter arra a kérdésre, amely azt firtatta, tervezik-e a felügyelet felruházását rendelkezési joggal.

Az elnökjelöltről Oszkó Péter azt mondta: bár véleményét kikérték, a jelölési folyamatot nem ő kontrollálja; Farkas Ádámot minden tekintetben kifogástalan jelöltnek tartja.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.