időjárás 12°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Rábólintottak a cafeteria összeghatárának megszüntetésére

MNO
2009.06.12. 09:04

A kormány elfogadva a szociális partnerek javaslatát a 2010. évi adóváltozásoknál a cafeteria 400 ezer forintos összeghatárát megszünteti, miközben egyes elemeinek lesznek korlátai – mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén. Mindeközben a munkaadók tízszázalékos adókulcsot javasolnak.<br /><br /><strong><a href="/portal/642911" target="_blank">• Adómentesség – feszültségek várhatók az OÉT-ülésen</a></strong>

A kormány befogadta azt a szakszervezeti javaslatot, hogy a személyi jövedelemadóból levonható lesz a tagdíj, s a vagyonadó körébe nem kerülnek be a szakszervezeti üdülők – jelezte a pénzügyminiszter. A lakásvásárlás áfájánál a kormánynak az a javaslata, hogy a már megkötött szerződések után 20 százalékos áfa terhelje az ügyletet. Oszkó Péter elmondta: a kormány az OÉT pénteki ülésén le kívánja zárni a béren kívüli juttatásoknál alkalmazható kedvezményes körnek és a kedvezményes juttatás adómértékének meghatározását.

Tízszázalékos adókulcsot javasolnak a munkaadók

A munkaadók továbbra is tízszázalékos adókulcsot javasolnak a béren kívüli juttatásokra, a munkavállalók a legelterjedtebb juttatásokat adómentesen hagynák – hangzott el ugyanott. Pataky Péter, a munkavállalói oldal szóvivője elmondta: az szja-rendszer és a béren kívüli juttatások adóztatásának kormányzat által tervezett átalakítása még optimista számítások szerint is 250 ezer forintos havi jövedelemig összességében rontaná a munkavállalók pozícióját.

Rolek Ferenc a munkáltatók nevében elfogadhatatlannak nevezte a társasági adó és a rehabilitációs járulék emelésének mértékét, továbbá javasolta, hogy vonják ki a jövedéki adó emeléséből az üzemanyagokat. A béren kívüli juttatásokról kijelentette: a kormány által tervezett többletterhek mellett a munkáltatók 99 százaléka nem fogja nyújtani azokat, tízszázalékos adószint mellett azonban nagyjából változatlanul szinten maradnának.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.