időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Rekord: újra lát a 104 éves bácsi

MNO
2009.06.15. 17:12

Száznégy évesen kapta vissza a látását Gyulán egy idős férfi, aki ezzel nem hivatalos magyar rekordot döntött. Vezsenyi Lászlót ma műtötték meg szürke hályoggal, jelenleg lábadozik.

Egész életében alig evett húst, viszont rengeteg zöldséget elfogyasztott. Két lánya szerint ez a titka annak, hogy 1905-ben született édesapjuk sok évtizeden át jó erőben bírta magát. – Úgy húsz-harminc éve kezdett el fokozatosan romlani a látása. Sajnos az utóbbi időszakban már egyáltalán nem látott semmit, bár pár hónapja még maga borotválkozott. Tévét már korábban sem nézett, de mostanra már teljesen elvesztette a szeme világát – állította egybehangzóan Vezsenyi László két nyugdíjaskorú lánya.

Vezsenyi bácsi jobb szemén érett szürke hályogot találtunk, ez mégis jobb állapotban volt, mint a bal. Ez utóbbi volt a rosszabb, így a jobb szemnél láttuk meg a gyógyulás esélyét – mondta dr. Soproni Mária. A műtétre hétfőn került sor, s mint kiderült, az optimális esetben kristálytisztán átlátszó szemlencse helyén egy fekete kavicsot találtak az orvosok. Így arra sem volt semmi garancia az egyébént rutinszerű beavatkozások közé sorolható szürkehályog-műtét után, hogy Vezsenyi bácsi bármit látni fog. A kötés kora délutáni levétele után kiderült: a matuzsálem világtalan szeme újra érzékeli a fényt. Egy ilyen műtét után azonban hosszabb időnek kell eltelnie, hogy javuljon a páciens látása. Dr. Soproni Mária szerint hat hétnek kell eltelnie a teljes gyógyulásig, vagyis jó esély van arra, hogy a száznégy éves bácsi látása legalább a jobb szemére rendbejön.

„Volt már egy hasonló korú, ha nem is ennyire idős betegünk. Az a bácsi százévesen esett át a műtéten. Sajnos sokan csak akkor szánják rá magukat az operációra, amikor már nem látnak. Az utóbbi időben viszont javult az emberek hozzáállása. Az említett százéves bácsi két évvel a műtét után újra megjelent nálunk, hogy csak meg kellene műteni a másik szemét is” – mondta Soproni Mária. A főorvos ugyanakkor negatívumként említette a betegeknek sok kényelmetlenséget okozó várólistát, mely az áprilisi, legújabb kormányzati szabályozás miatt még hosszabbá vált. Így aki Gyulán most iratkozik fel szemműtétre, annak tizenegy hónapot kell várnia.

(beol.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.