Engedély nélkül bontottak

Szombat hajnalban munkások jelentek meg Esztergom belvárosában, és önkormányzati megbízásból elkezdték bontani a Bástya Áruház mozgáskorlátozottak számára 30 éve épített rámpáját. Az ingatlantulajdonos a rendőrséghez fordult, kiderült, nincs jogerős bontási-építési engedély.

Magyar Nemzet
2009. 07. 07. 9:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkagépek csattogására ébredtek szombat hajnalban az Esztergom belvárosában lakók. Bontómunkások verték szét azt a gyalogosrámpát, amit a Bástya Áruházzal együtt építettek meg 1980-ban, hogy a mozgássérültek, babakocsis anyukák és a rokkantnyugdíjasok feljussanak a körülbelül öt méter magasban kialakított gyalogospasszázsra, ahonnan üzletek, könyvesbolt és a Hévíz étterem nyílik.

Az idegenforgalmi szezon hétvégéjén por, füst borított el mindent, többmázsás betondarabok zuhantak a járdákra, az úttestre – tudtuk meg. Vasárnap a rendőrség is megjelent a helyszínen, de a rombolás folytatódott. Az ügy hátterében az önkormányzat 10-12 milliárdos beruházási terve áll, amit az 51 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Regia Civitas Kft. valósítana meg a Bástya Áruház tőszomszédságában.

 

Információink szerint a kft. a mai napig nem tudott jogerős építési engedélyt szerezni. Sőt az áruház melletti területre még jogerős telek-összevonási határozata sincs a cégnek, amelynek ügyvezetője az egykori Mikroszkóp Színpad-igazgató, Komlós János fia. A jogszabályellenes esztergomi földhivatali bejegyzést a Komárom-esztergomi Megyei Földhivatal vizsgálja. Tegnap délelőtt az áruház tulajdonosa, Horváthné Kiss Hilda ismét a rendőrség segítségét kérte, majd ismeretlen tettes ellen feljelentést adtak be rongálás és birtokháborítás miatt, ugyanilyen tartalmú bejelentést juttattak el a városi jegyzőhöz, birtokvédelmet kérve.

A bontó brigád semmilyen jogerős bontási engedélyt nem tudott felmutatni, s a helyszínen váratlanul megjelenő Kolumbán György önkormányzati képviselő sem akart vagy tudott érdemben nyilatkozni. Szem- és fültanúk szerint a képviselő megfenyegette a tulajdonos férjét. Az áruház tulajdonosa meglepőnek találta, hogy amikor közölte a bontásban részt vevőkkel, hogy országos tévétársaságokat hívott ki a helyszínre, a munkások pánikszerűen elhagyták a területet munkagépeikkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.