Felülvizsgálják a román büdzsét

A román költségvetést még ebben a negyedévben felülvizsgálják és módosítják, miután a kormány egyeztet az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőivel, idézte Gheorghe Pogea pénzügyminiszter nyilatkozatát csütörtökön az Agerpres hírügynökség.

MNO
2009. 07. 09. 20:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyminiszter azt mondta, hogy e hónap végén tárgyalnak az EU és az IMF képviselőivel, ennek keretében megvizsgálják a gazdasági kilátásokat, és megállapítják a költségvetés szükséges módosításait. Ez a második kiigazításnak ígérkezik idén. Áprilisban az idei államháztartási hiánycélt a várható hazai össztermék (GDP) 4,6 százalékára emelték az eredeti 2 százalékról, román hazai szabvány szerint számolva. Az áprilisi kiigazítást 4 százalékos idei GDP-csökkenés feltételezésére alapozták.

Az áprilisi módosítás is az EU-val és az IMF-fel egyetértésben zajlott: előzőleg, márciusban kapott Románia 19,95 milliárd eurós készenléti hitelkeretet nemzetközi pénzintézetektől és az Európai Uniótól. Az összeg nagyrészét az IMF állja, ez 12,95 milliárd euró. Az IMF-fel aláírt megállapodásban is szerepel a 4,6 százalékos hiánycél és a 4 százalékos GDP-csökkenési várakozás.

Adriean Videanu román gazdasági miniszter azonban kedden figyelmeztetett: a GDP csökkenése a „legpesszimistább forgatókönyv alapján” idén elérheti a 6 százalékot, és ha a gazdaság valóban 4 százaléknál nagyobb mértékben esik vissza, akkor a megengedett szint fölé szökhet a hiány.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.