BKV-botrány: büntetőjogi felelőssége is lehet Szalainénak

<p>A Szalainé Szilágyi Eleonóra nyugdíjas koráról, illetve a BKV-tól közös megegyezéssel történő távozásáról szóló sajtóhírek alapján egyre megalapozottabbnak látszik a büntetőjogi felelősség, az pedig szinte biztos, hogy a polgári jogi követelés megáll majd – mondta György István jogász, az ügyben tett fideszes feljelentés fogalmazója szerdán<strong>.<br /><br /></strong><a href="http://mno.hu/portal/655678"><strong>• Szalainé egyszerűen kiutalta magának a 100 milliót?</strong><br /></a><a href="http://mno.hu/portal/653038"><strong>• A legfőbb ügyészhez fordul a Fidesz Szalainé ügyében + Videó</strong></a></p>

MNO
2009. 08. 12. 18:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

György István – aki egyben a fővárosi önkormányzat pénzügyi ellenőrző bizottságának fideszes elnöke – elmondta: „a kezdeti bizonytalanságok” után, amikor még csak a kifizetett végkielégítés nagyságáról szóltak a hírek, a legfőbb ügyészhez írt levelükben azt kérték, vizsgálja meg, történt-e olyan cselekmény, amely akár büntető-, akár polgári jogilag kifogásolható.

A BKV volt humánpolitikai igazgatójának nyugdíjas koráról szóló sajtóhírekkel kapcsolatban kifejtette: egyértelműen aggályos a helyzet, hiszen nyugdíjasoknak nem jár végkielégítés. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Szalainé munkaviszonya valószínűleg közös megegyezéssel szűnt meg, ilyen esetben pedig ugyancsak nem jár végkielégítés. A közös megegyezés tartalmát a felek megállapodása határozza meg – mondta. „Emiatt nagyon szigorúan kell vizsgálni a hűtlen kezelés irányába mutató jeleket, hiszen olyan magasra repült az igény, amely a munkáltató részéről teljesen elfogadhatatlan” – jegyezte meg György István. Hozzátette, hogy a kifizetett összeg még annál is sokkal nagyobb, mint ami akkor járt volna, ha felmondanak Szalainénak.

A végkielégítés lehetséges visszafizetésével összefüggésben közölte: ha a bíróság büntetőjogilag elmarasztaló ítéletet hoz, akkor mód nyílik a munkáltatót ért kár polgári jogi érvényesítésére. Ha büntetőjogi elmarasztalás nem történik – folytatta –, jó erkölcsbe való ütközés címén polgári jogi követelés akkor is előterjeszthető.

Arra a kérdésre, kik lehetnek a felelősök, a jogász elmondta: „az, aki a megállapodást aláírta, és aki a kifizetést engedélyezte”. Felvetődik azonban az igazgatóság és a felügyelőbizottság felelőssége is – tette hozzá.

Rámutatott ugyanakkor arra is: azon sajtóinformáció, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra saját magának utalványozta a végkielégítését, akár a számviteli fegyelem megsértését is felvetheti, de – mint hangsúlyozta – minden körülményt meg kell vizsgálni, az azonban semmiképp sem lehet jogszerű, hogy valaki saját magának számfejt egy százmillió forintos összeget.

A Fidesz július 29-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a legfőbb ügyészhez fordul Szalainé Szilágyi Eleonóra végkielégítésének ügye miatt, mert szerintük felmerül a különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelés, vagy hanyag kezelés „tényállása”.

Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese szombaton azt mondta: hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt megkezdte a nyomozást a rendőrség, de további részleteket nem közölt.

Az ügyben Kocsis István, a BKV vezérigazgatója augusztus 10-én feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, mert a lefolytatott belső vizsgálat alapján felmerült a nagy kárt okozó bűncselekmény gyanúja.

Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának tagja kedden úgy nyilatkozott: a BKV belső vizsgálatának jelentésében az áll, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra egyszemélyes intézkedést tett, amikor átutalta végkielégítését, amely munkakörével és vezetői státuszával összeférhetetlen és etikátlan. A kifizetések engedélyezése ugyanis kizárólag a felette munkáltatói jogkört gyakorló vezető, tehát a megbízott vezérigazgató engedélyével történhetett volna.

A végkielégítési ügy három hete pattant ki, amikor lapunk arról számolt be, hogy a BKV kifizetett 100 millió forint végkielégítést Szalainé Szilágyi Eleonórának, majd tovább foglalkoztatták őt havi 1,2 millió forintért.

Azóta több vezetőről is kiderült, hogy több tízmillió forintos végkielégítéssel távozott a közlekedési társaságtól. Az MTI birtokába került dokumentum szerint Regőczi Miklós volt értékesítési vezérigazgató és Olti Ferenc volt vezérigazgató-helyettes is 30 millió forintot meghaladó végkielégítést kapott másfél évnyi munkaviszony után.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.