Kövér: Politikai rendszerré vált a lopás

Kövér László bízik abban, hogy a Fidesz kormányra kerülése után kezdődő elszámoltatások következtében volt miniszterek is bíróság elé állnak majd. A Fidesz országos választmányának elnöke az MTI-nek adott interjújában leszögezte: pártja jelenlegi előnye az MSZP számára már ledolgozhatatlan.

MNO
2009. 10. 15. 4:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejtette: ha a Fidesz kormányra kerül, mindenképpen el kell számoltatnia az MSZP-t, hiszen az, hogy az ország „ilyen mélységbe zuhant”, nem maradhat következmények nélkül.

Rámutatott: a számonkérés ma már nemcsak a Fidesz törzs- és radikális szavazóiban fogalmazódik meg, hanem azokban is, akik korábban a szocialistákra szavaztak. Az emberek ugyanis úgy látják, azért jutott ide az ország, mert „politikai rendszerré vált a lopás”. Nem lesz feljelentésügyi államtitkár – szögezte le. „Nem szeretnénk a politikai bosszú látszatát magunkra venni, ezért nem fogunk huszadrangú hivatalnokokkal szemben méltánytalan eljárásokat kezdeményezni, mint az MSZP tette Keller László államtitkársága alatt” – fogalmazott.

Miniszterek a bíróság előtt

Az átadás-átvétel eddig formálisan működő procedúrájának kicsit komolyabban vételéről lesz majd szó; azaz a kormányváltás után a miniszterek, államtitkárok feladata lesz, hogy eldöntsék, kezdeményeznek-e akár büntetőjogi lépéseket az általuk vélelmezett jogsértések ügyében – mondta a fideszes politikus. Arra a kérdésre, szerinte volt miniszterek állnak-e majd bíróság elé, azt válaszolta: „nagyon remélem, ebben bízom”.

Az esetleges vizsgálandó ügyek közül példaként a sukorói kaszinó-beruházást említette, amely „a pofátlanságnak az a szintje, amely a legrosszabb álmainkban sem merült fel”.

Kövér László reméli, megtalálják a jogi útját annak, miként lehet felelősségre vonni például a volt miniszterelnököt és a pénzügyminisztert azért, mert szerinte egész egyszerűen elcsalták a 2006-os választásokat azzal, hogy a 2005-ös költségvetés adatait nyilvánvalóan tudatosan meghamisították a választási győzelemért. „A cél a jogi útra terelés, a nyilvánosságra hozatal a minimum” – összegezte. Szerinte azért kell a szocialista kormány számonkérését elvégezni, mert a rendszerváltás óta tartó „erkölcstelenség folytonosságát” le kell zárni, hogy 2010-től már ne a múlttal kelljen hadakozni.

A Fidesz esélyt adna az embereknek

Leszögezte: a Fidesz nem ígérheti azt, hogy kormányra kerülésével automatikusan javulni fog az életszínvonal, de a Fidesz és az MSZP kormányzati filozófiája teljes mértékben eltérő: az ellenzéki párt esélyt adna az embereknek arra, hogy a bennük rejlő ambíciót, tudást hasznosítani tudják, ezzel szemben a szocialisták a középréteget „sanyargatják”.

Kövér László a Fidesz-kormány első szimbolikus lépésének a politikai osztály önmagán való takarékoskodásának törvénybe foglalását nevezte: a parlament és az önkormányzati képviselő-testületek létszámának, valamint az állam méretének radikális csökkentését kell szerinte végrehajtani. A politikus az elmúlt nyolc év egyik legnagyobb veszteségének a magyar államigazgatás lezüllesztését tartja. Szerinte szétesett a jogalkotás, hiszen ma már gyakorlatilag ki nem hirdetett jogszabályok végrehajtását is elvárják az önkormányzatoktól. „A magyar államigazgatás ilyen mélyen talán Kun Béláék idejében volt” – fogalmazott.


Behozhatatlan előny

A Fidesz választási győzelmét firtató kérdésre Kövér László azt felelte: a párt elért előnye az MSZP számára ledolgozhatatlan, ha „semmilyen rendkívüli tényezőt nem veszünk számításba”. Hozzátette, hogy legfeljebb az előny mértéke módosulhat. Hangsúlyozta: a Fidesznek sokkal jobban kell mozgósítani szavazóit mint 2002-ben, amikor ez ügyben nagy hibát követett el.

A választási kampány milyenségét firtató kérdésre a választmány elnöke azt válaszolta: egy vészesen kibontakozó, látens választási koalíciót lát az MSZP és a Jobbik között. Ennek magyarázataként azt mondta, hogy „némely helyen a jobbikosok semmivel sem használnak elegánsabb eszközöket, mint az MSZP-sek, és a közös nevező is megvan: mindketten a Fideszt tekintik közös ellenségnek”. Szerint a Fidesznek egy MSZP-vel szembeni negatív kampánnyal nem nagyon kell foglalkozni: „ha az ember kinyitja bármelyik sajtóorgánumot, például a Népszabadságot, annál többet nem kell mondani”. Az ellenzéki párt számára az igazán nagy kihívás az lesz, miként tudja a jövőt úgy felrajzolni a kampányban, hogy az ne tartalmazzon túlzó, hiteltelen ígéreteket, de adjon valamilyen perspektívát az embereknek – mondta.

Megtörni az ördögi kört

„Ha nem találjuk meg a módját a társadalomépítésnek, a társadalom önszervező képessége megerősítésének, ha nem tudjuk azt az ördögi kört megtörni, hogy itt csak az állam tud generálni társadalmi folyamatokat, akkor hosszú távra nem érünk el semmit” – fogalmazott Kövér László a Fidesz előtt álló legnagyobb feladatról.

A nemzetbiztonság átalakítási terveivel kapcsolatban a választmányi elnök azt mondta: egyelőre csak elgondolások léteznek a párton belül, a cél az, hogy megpróbálják felülvizsgálni a rendszerváltáskor kialakult struktúrát. Ha a Fidesznek sikerült kétharmados parlamenti többséget szereznie, akkor a párt felelőssége, hogy miként tud ezzel gazdálkodni; ha nem lesz meg a kétharmad, akkor meg kell kísérelni újraindítani az ellenzékkel való megegyezés folyamatát. „Olyan mértékben veszítette el a hitelét, a bizalmat a hivatal, hogy most minimum a Nemzetbiztonsági Hivatalt fenekestül fel kell forgatni", mert már nem képvisel olyan értéket, amit egy radikális átalakítás kockáztatna – mondta az ellenzéki politikus. Ha felkérnék a titkosszolgálatok újbóli felügyeletére, Kövér László elvállalná, hiszen nem lát ennek ellenkezőjére semmilyen okot. Mint mondta, ez nem azt jelenti, hogy jelentkezik erre a feladatra. Kiemelte: ez attól is függ, hogy milyen szerkezetben működik majd a kormány.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.