Kolompár Orbán megtagadta a vallomástételt

Kolompár Orbán megtagadta a vallomástételt az ellene és öt társa ellen a Kecskeméti Városi Bíróságon folyó per pénteki tárgyalási napján. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke azonban bejelentette: a későbbiekben a bíróság rendelkezésére áll. <br /><br /><a href="/portal/677198"><strong>• Kolompár azt sem tudja, mivel vádolják + Videó + Képriport</strong></a> <br /><a href="/portal/676751"><strong>• Csupán adminisztratív hibákról beszélt Kolompár</strong></a>

MNO
2009. 11. 20. 12:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolompár Orbán ellen három különböző eljárásban emelt vádat az ügyészség, ebből két ügyet egyesítettek, ennek az elsőfokú bírósági tárgyalása kezdődött hétfőn. A budapesti VI-VII. kerületi ügyészség által emelt vád szerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként arra utasította a roma érdekképviselet pénztárát, hogy utólagos elszámolásra, több részletben, összesen 5 millió 70 ezer forintot fizessen ki neki, de azzal nem számolt el, és a kár sem térült meg.

A roma politikust ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével és számviteli fegyelem megsértésében bűnsegédlettel vádolja az ügyészség.

Kolompár Orbán a per szerdai tárgyalási napján vallomást tett. Akkor azzal érvelt, hogy az általa felvett összeg csupán részbeni ellentételezése volt annak a tízmillió forintnak, melyet ő adott kölcsön az OCÖ-nek egy Miniszterelnöki Hivataltól nyert pályázati támogatás megelőlegezésére. A bíró szerdán felolvasta Kolompár Orbán ez ügyben tett korábbi vallomásait, és felhívta a figyelmet arra, hogy azokban a vádlott még nem tett említést a kölcsönről.

A pénteki tárgyalási napon, miután a roma politikus megtagadta a további vallomástételt, Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró elmondta: ettől kezdve kérdéseket nem teszünk fel, szembesítésre nem kerül sor, de a vallomástétel megtagadása nem akadálya a per folytatásának. Kolompár Orbán kérte a bíróságtól: amennyiben a bíróságnak szüksége van valamilyen iratra, azt az OCÖ-től kérje meg. A bíróság a bizonyítási eljárást a hatodrendű vádlott kihallgatásával folytatta, aki írásban tett vallomást, szóban csak a személyi körülményeit érintő kérdésekre válaszolt.

A bíróság ezután a Kecskeméti Városi Ügyészség által 2008 decemberében emelt vád tárgyalását kezdte meg. Az ügyészség jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt azért emelt vádat Kolompár Orbán és társai ellen, mert a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet vezetőjeként valótlan számlákkal igazolt 7,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A bíróság a harmadrendű vádlottat – Kolompár Orbán feleségét – hallgatta ki, aki szintén megtagadta a vallomástételt.

A bíróság felolvasta a vádlott nyomozati szakban tett vallomását. A bíróság a negyedrendű vádlott kihallgatásával folytatta a bizonyítási eljárást, aki szintén megtagadta a vallomástételt. A vádlott a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezetnél dolgozott, amelynek Kolompár Orbán az elnöke. A bíró felolvasta a vádlott nyomozati szakban tett vallomását, melyben elmondta: az érdek-képviseleti szervezetben lévő számítógépén szereplő árajánlatokat – amelyek Kolompár Orbán feleségének cége nevében voltak kiállítva – ő készítette az elsőrendű vádlott utasítására.

„Az árajánlatokon szereplő adatokat Kolompár úrtól kaptam meg” – vallotta a nyomozati szakban, terhelti kihallgatásakor a vádlott. A számlák technikai eszközök beszerzéséről és a helyiségek festéséről szóltak. A per november 24-én folytatódik a Kecskeméti Városi Bíróságon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.