időjárás 24°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Bajnai állítja, nem hagyott csontvázakat a szekrényekben + Képriport

MNO
2009.11.30. 13:10

Nem vádolható szívtelenséggel a büdzsé, a költségvetés jó az országnak, védelmet nyújt és egyensúlyt teremt – mondta el napirend előtti felszólalásában Bajnai Gordon hétfőn a parlamentben. A miniszterelnök előre megköszönte az MSZP és az SZDSZ képviselőinek, hogy támogatják a büdzsét. Navracsics Tibor reagálásában arról beszélt, hogy hazánk éllovas a munkanélküliségben, és a szeptemberi infláció az unió legmagasabbja volt.<br /><br /><a href="/portal/679524" target="_blank"><strong>• Közösségi portálon üzeni Kóka, hogy megszavazzák a büdzsét</strong></a>

A válságkezelő kormány egy évre vállalta a a feladatot, mert az ország állapotát figyelve egy válságkezelő program ennyi idő alatt menthette meg az országot – mondta el Bajnai Gordon. A költségvetés elfogadása nem a lezárása az egy esztendőnek, a válság nem tart tűzszünetet – vélte Bajnai. A miniszterelnök szerint amit vállaltak, végigcsinálják, a költségvetés megszavazása a legfontosabb pillanat. Amikor benyújtottuk a költségvetést, akkor azt mondtam az adócsökkentésről: a biztonságról szól – tette hozzá. Bajnai szerint nem vádolható szívtelenséggel a büdzsé, a költségvetés jó az országnak, védelmet nyújt, egyensúlyt teremt. Januártól több mint 3 millió embernek marad több a borítékban, a hazai cégek terhei 400 milliárd forinttal csökkennek – hangoztatta Bajnai. A politikus kijelentette: a távhő áfájának csökkentésével 650 ezer háztartásnak lesz olcsóbb a számlája. A Rend és biztonság programjával az emberek hétköznapi problémáira is kerestük a válaszokat – mutatott rá a miniszterelnök.

Bajnai kijelentette: annyit költünk, amennyi van, a bevételeket, a munkavállalás terheit csökkentjük, és a terheket igazságosan osztjuk szét. Aki letér erről az útról, a biztonságos növekedést adja föl, azonban a parlamenti többség felelősen viselkedik – vélte Bajnai. A miniszterelnök megköszönte az MSZP és az SZDSZ képviselőinek, hogy támogatják a büdzsét, mivel a válságkezelő programot nehéz szívvel lehet támogatni. Nincsenek csontvázak a szekrényben, rendet tettünk a szekrényekben – tette hozzá. A válság addig tart, amíg a munkahelyek nem kezdenek el gyarapodni – zárta napirend előtti felszólalását Bajnai.

Navracsics: Nem sikertörténet


Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője reagálása kezdetén kijelentette, hogy Bajnai Gordon felszólalása házszabályellenes volt, mert napirenden szereplő kérdésről szólt. Mint mondta, ennek két oka lehet: vagy a Miniszterelnöki Hivatal köztisztviselői nem ismerik a házszabályt, vagy a miniszterelnök pontosan tudta, de nem foglalkozott vele. Mindkét lehetőséget elkeserítőnek tartja a Fidesz frakcióvezetője. Elmondhatta volna ezt a beszédet a költségvetés záróvitájában is, ha ott lett volna – mutatott rá Navracsics Tibor.

Hogy néz ki Magyarország 2009 végén? – tette fel a kérdést. Hazánk éllovas a munkanélküliségben, ráadásul a foglalkoztatási rátánk az Európai Unióban csak Máltát előzi meg. Szeptemberi inflációnk szintén az unió legmagasabbja volt – mondta. A nyugdíjasoknál jövőre 10-12 százalékos csökkenés várható. A frakcióvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy államadósságunk az idén napi 3 milliárd forinttal nőtt.

Idézte a német statisztikai hivatal felmérését, mely szerint a nemzeti össztermék növekedése az EU átlagában 22,5, Magyarország esetében viszont mindössze 9,15 százalék. Az OECD 2010-es előrejelzése pedig hazánk esetében 1 százalékos csökkenéssel számol, míg például Lengyelországnak 2,5, Csehországnak 2 százalékos bővülést jósol – mutatott rá a frakcióvezető.

Már a Magyar Nemzeti Bank is ítéletet mondott a jövő évi költségvetésről, a „műanyagba fröccsöntött” 3,8 százalékos költségvetési hiányt ugyanis 7,5 százalék körülire jósolja – zárta felszólalását Navracsics Tibor.

KDNP: az ország kilátástalan adósságcsapdába került

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a szocialisták és liberálisok kormányzásának eredményeit nem látni, ellenben az ország kilátástalan adósságcsapdába került – közölte Hargitai János, a KDNP frakcióvezető-helyettese a miniszterelnök felszólalására reagálva. A kereszténydemokrata politikus szerint a kormányzat megpróbálta az elmúlt években a legitimitást megvásárolni és „nyakló nélkül költekezett”. Működtek azok a kádári reflexek, amelyek mindig működnek akkor, ha nincsen politikai legitimitása egy kormánynak – mondta. Semmiféle tehercsökkentésről szó nincs, nem csökkennek az adók jövőre, csupán átrendezik őket – összegzett az ellenzéki képviselő. Kifejtette: csökkentették a személyi jövedelemadót és a béreket terhelő adókat, de ugyanakkor növelték a fogyasztást terhelő adókat az elmúlt két évben. Miféle stabilitást hoz ez a költségvetés az Ormánságnak, vagy Északkelet-Magyarországon, ahol kilátástalan a munkanélküliség? – kérdezte.

Kiemelte: a munkanélküliség drasztikus módon nőtt és valószínűleg nőni is fog még. Nemhogy stabilitást hoz a költségvetés, hanem azt az „elképesztő nyomort” stabilizálja, amit a szocialisták kormányzásukkal előidéztek. A KDNP-s képviselő szerint amikor Bajnai Gordon miniszterelnökként megszólal, azzal kellene kezdenie, hogy neki és kormányának milyen része van a válság előidézésében. Hiába akarják elhitetni, hogy a válság úgy szakadt ránk, az ország polgárai tudják, ebben a kormánynak tevékeny része volt – fogalmazott.

(MTI, MNO)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.