időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

Bomba robbant a 180-nal száguldó luxusvonat alatt + Képek

MNO
2009.11.28. 13:45

<p>Bomba robbant az Alekszandr Nyevszkij expressz alatt. Az oroszországi vonatszerencsétlenséget okozó pokolgép hatóereje hét kilogramm TNT robbanóanyagnak felelt meg. Az utolsó jelentések szerint több mint harmincan vesztették életüket, csaknem százan megsebesültek. Sajtóhírek szerint a Combat 18 elnevezésű szélsőjobboldali szervezet vállalta a felelősséget a merényletért. </p><p><strong><a href="/portal/679295">• Rettenetes katasztrófa Oroszországban, harminckilenc halott + Képek</a></strong> </p>


Egyméteres bombatölcsért fedeztek fel a vasúti sín közelében, az utasok pedig fültanúi voltak egy nagy csattanásnak a baleset előtt. A baleset helyszínére érkezett a rendkívüli helyzetek minisztériumának két repülőgépe egy tábori kórház felszereléseivel, valamint több mentő, rendőr és orvos. A helyszínre menesztettek egy mentesítő vonatszerelvényt. E vonattal hajnali négy órakor minden utas elindult Szentpétervárra, a sérülteket pedig kórházba szállították. A szerencsétlenség a tveri és novgorodi terület határán, Moszkvától mintegy 400 kilométerre, Szentpétervártól mintegy 250 kilométerre történt.

A nyomozók most már egyértelműen abból indulnak ki, hogy a síneket felrobbantották a 180 kilométeres óránkénti sebességgel robogó luxusvonat, a Nyevszkij expressz alatt. Közben egy Komba 18 elnevezésű szélsőséges nacionalista és bevándorlóellenes csoport magára vállalta a robbantást, de a rendőrség ezt nem veszi készpénznek, és minden irányban nyomoz. Két évvel ezelőtt ugyanis ezt a vonatot ugyanilyen módszerrel egyszer már kisiklatták, és akkor valószínűleg csecsenföldi terroristák voltak a tettesek. Perük még most is folyik. Annak a terrorcselekménynek azonban csodával határos módon nem volt halálos áldozata, mert a vonat éppen lassított.

Fotók: Reuters

(radio.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.