időjárás 21°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

„Emberek, legyetek éberek!”

Horváth Bea
2009.11.15. 12:42

Csehországban még nem áll rendelkezésre a H1N1 elleni vakcina – cikkezik a iHned.cz. Havel a forradalom évfordulója alkalmából rendezett beszélgetésen a jelenlegi orosz vezetést kritizálta – tudósít a lidovky.cz.

iHNed.cz

Már ketten haltak meg Csehországban az új influenza vírus okozta megbetegedésben. Ostrava egyik kórházában pénteken meghalt egy középkorú férfi a H1N1 szövődményeként fellépő tüdőgyulladás következtében. Csehországban továbbra sincs H1N1 ellen védettséget biztosító oltóanyag. Az új influenza vírussal fertőződöttek száma a múlt hét folyamán megduplázódott, eddig közel 500 bizonyított esetet regisztráltak. A cseh tisztifőorvos szerint december közepére várható a járvány. Az új influenza elleni vakcina a Cseh Köztársaságban még nem áll rendelkezésre, holott eredetileg ezt már október közepére ígérte a cseh Egészségügyi Minisztérium. A legújabb ígéretek szerint november végén megkezdődhet a védőoltások beadása.

lidovky.cz

Emberek, legyetek éberek! – ezzel a kommunista időkből származó jelszóval fejezte be Václav Havel egykori köztársasági elnök hozzászólását azon a szabadságról szóló vitadélutánon, amit a prágai Károly Egyetemen szerveztek a bársonyos forradalom 20. évfordulója alkalmából. Havel ezzel arra akarta felhívni hallgatósága figyelmét, hogy a világban továbbra is léteznek elnyomó, diktatórikus rendszerek. Bár a klasszikus, a XX. századból ismert diktatúrák Európában már nem léteznek, de újabb, az embereket kifinomultabb módszerekkel manipulálók jöttek létre. Ezekkel a szavakkal az exállamfő, mint már korábban is többször tette, a jelenlegi orosz vezetést kritizálta. A több száz diák előtt folytatott beszélgetés első felében filozófusok, újságírók valamint a cseh szenátus alelnöke vett még részt. A vita második felében a cseh gyökerekkel rendelkező Madleine Albright egykori amerikai külügyminiszter hibaként értékelte a cseh EU elnökség alatti kormányváltást és a Lisszaboni Szerződés körüli huzavonát. Arra a kérdésre, hogy miként értékeli Václav Klaus tevékenységét, elmondta, hogy nem érti az államfőnek sem a Lisszaboni Szerződéssel, sem a klímaváltozással kapcsolatos viselkedését. A forradalom évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozat a hétvégén más rendezvényekkel, koncertekkel folytatódott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.