időjárás 4°C Árpád 2023. december 11.
logo

Megújul a szekszárdi vármegyeháza

MNO
2009.11.27. 17:07

Felújítják az egykori szekszárdi vármegyeháza épületét olyan módon, hogy megmaradjon a Pollack Mihály tervezte épület karaktere, de a ház alatt található középkori régészeti emlékek is látogathatók legyenek.

Az egykori szekszárdi vármegyeháza udvarán eddig is láthatóak voltak a királyi temetkező templom romjai, de a tervek szerint ezután a föld alatti emlékeket is megmutatnák a látogatóknak. Az Európai Kulturális Programhoz kapcsolódva 830 millió forintból részben fesztiválközpontként újulna meg az épület jövőre olyan formában, amely a Pollack Mihály által tervezett vármegyeházát és az előtte itt álló 11. századi bencés templomot is bemutatná.

Nemrégiben kutatóárkokat nyitottak az épület folyosóján és termeiben: a feltárás során Árpád-kori világi temető sírjait és 15. századi gótikus templom romjait is megtalálták. A leletek cáfolták Kozák Károly régész feltevését, aki szerint I. Béla királyt a bencés kolostor melletti kápolnában temethették el, mert haláláig nem készült el az apátság temploma. Az épület felújítását vezető Lajtai Zoltán építész szerint az eddig előkerült leletek is érdemesek bemutatásra, ezért az udvaron álló templom és a gótikus kápolna között üvegfallal bontanák meg a belső homlokzatot, amelyen üvegfolyosó vezetne át, így a térszint lesüllyesztésével a látogató nem csupán belecsöppenne a középkorba, de át tudná látni azt is, hogy miként kapcsolódott a kápolna a templomhoz.

(tolnamegye.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.