időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Gulyás Gergely: A kormány elfogadta az Európai Bizottság javaslatait

Nem ajánlatos afrikai cégekkel repülni

MNO
2009.11.27. 14:42

Frissítette az Európai Bizottság pénteken az európai légtérben biztonsági okokból repülési tilalom hatálya alá eső légitársaságok listáját: lekerült arról több ukrán társaság, egyes afrikai cégek viszont helyet kaptak rajta.

Az Ukraine Cargo Airways és a Volare azért került le a listáról, mert üzemben tartási engedélyüket visszavonták, pedig a Motor Sichről az ukrán hatóságok kedvező információkat közöltek. Az Ukrainian Mediterranean Airlines számára engedélyezték, hogy egy repülőgéppel újra megkezdje működését. Dzsibuti, a Kongói Köztársaság, valamint Sao Tomé és Príncipe esetében azonban olyan biztonsági hiányosságokat azonosítottak, amelyek valamennyi fuvarozójuk működési tilalom alá helyezéséhez vezettek. Nem került fel a listára a jemeni Yemenia cég, amelynek egy gépe júniusban az Indiai-óceánba zuhant, és katasztrófája 152 ember halálával járt.

„A légi közlekedés biztonsága területén semmilyen kompromisszumot nem engedhetünk meg magunknak” – hangoztatta Antonio Tajani, a brüsszeli bizottság alelnöke, de hozzátette: „készek vagyunk segítséget nyújtani az érintett országoknak ahhoz, hogy műszaki, illetve adminisztratív kapacitásuk kiépítése révén biztosítani tudják a polgári légi közlekedés biztonságát”. A listán szerepel 5 olyan egyéni fuvarozó, amelynek az Európai Unióban folytatott működése vonatkozásában teljes tilalom van érvényben. Ezek az Air Koryo (Koreai Népi Demokratikus Köztársaság), az Air West (Szudán), az Ariana Afghan Airlines (Afganisztán), a Siem Reap Airways International (Kambodzsa), és a Silverback Cargo Freighters (Ruanda).

Továbbá 12 ország valamennyi fuvarozójának működésére teljes tilalom vonatkozik: ezek Benin, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Dzsibuti, Egyenlítői Guinea, Indonézia, a Kirgiz Köztársaság, Libéria, a Kongói Köztársaság, Sierra Leone, Sao Tomé és Príncipe, Szváziföld és Zambia. Nyolc légi fuvarozó működése csak korlátozásokkal és meghatározott feltételek betartása mellett engedélyezett: a TAAG Angola Airlines, az Air Astana (Kazahsztán), a Gabon Airlines, az Afrijet és az SN2AG (Gabon), az Air Bangladesh, az Air Service Comores (Comore-szigetek) és a már említett Ukrainian Mediterranean Airlines (Ukrajna).

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.