időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Nem hallgat tovább az elítélt belügyminiszter

Sobieski Tamás
2009.11.12. 17:30

A portugál Expresso egyik vezető híre: elítélése miatt nem hallgat tovább a volt francia belügyminiszter a fegyvercsempészési ügyben. A brazil lapok többek között közölték, miért utazik a hét végén Párizsba a brazil elnök. A kolumbiai El Tiempo szembesítette az ország lakosságát a szomorú ténnyel: egyötödük jövőre biztos nem kap orvosi ellátást.

Expresso.clix.pt – Portugália

A hetilap vezető helyen foglalkozott az úgynevezett Angola-gate egyik elítéltjének fenyegetésével: Charles Pasqua volt francia belügyminiszter (1993-1995), aki két hete egyéves letöltendő börtönbüntetést kapott, sajtótájékoztatóján kilátásba helyezte, hogy „felfrissíti tizenkét befolyásos francia politikus emlékezetét”. Ők ugyancsak részt vettek a titkos üzletben, amelynek során az egykori portugál gyarmat, Angola polgárháborújában (1992-2002) végül győztes résztvevőnek szállítottak orosz fegyvereket. Csakhogy Pasqua az egyetlen magas rangú kormánytag, akit felelősségre vontak a korrupciós ügyletért, és a jelek szerint nem akarja „egyedül elvinni a balhét”.

Pasqua közölte: a 90-es években a legmagasabb állami szinten folytak az egyeztetések, és megemlítette a néhai szocialista elnök, Francois Mitterand, illetve a most korrupció miatt bíróság előtt álló volt jobboldali államfő, Jacques Chirac nevét. Pasqua hozzátette, hogy a tárgyaláson idézték a francia titkosszolgálatok jelentéseit is, amelyek megerősítették, amit ő is állít: jobb- és baloldali politikusok egyaránt részesedtek a kenőpénzekből, akárcsak több angolai kollégájuk. Pasqua kérte az illetékeseket, hogy oldják föl a hadititok megtartásának kötelezettsége alól, és az Angola-gate kapcsán, de más titkos fegyverüzletekről is többet fog mondani, amelyek szerinte bizonyítani fogják ártatlanságát. Az állam nem rendül meg ettől a feloldástól, de az a bizonyos tucatnyi politikus biztos beleremeg – mondta.

Folha.uol.com.br, Estadao.com.br, Correiobraziliense.com.br – Brazília, Clarin.com-ar – Argentína

A brazil lapok idézték a baloldali elnököt, Luiz Inácio „Lula” da Silvát, aki tudatta az újságírókkal szerdai sajtótájékoztatóján, hogy nem érzi ellentmondásnak, ha fogadja előbb a zsidó, majd az iráni állam képviselőjét, hiszen mindketten a közel-keleti konfliktus résztvevői. (Az iráni államfő, Mahmúd Ahmadinezsád 23-án érkezik a brazil fővárosba.) A béke megteremtéséhez pedig minden érdekelt féllel tárgyalni kell. Simon Peresz izraeli államfő hétfőn érkezett Brazíliába ötnapos hivatalos látogatásra, innen Argentínába utazik tovább. Simon Peresz ottlétekor szóba került az izraeli robotrepülőgépek tesztelése is, és szerinte jól haladnak a tárgyalások az esetleges vásárlásokról. A Folha de Sao Paulo szerdán jelentette be, hogy az elnök szombaton Párizsba utazik, részben a decemberi koppenhágai klímacsúcs ügyében. A franciaországi látogatás során azonban Lula biztosan tárgyalni fog vendéglátójával, Nicolas Sarkozyvel a 36 brazil vadászgép lecserélésére kiírt tenderről, amelyről elvileg az év vége előtt dönt a brazil kormány.

Eltiempo.com – Kolumbia

A kolumbiai napilap szerdai figyelmeztetője: a 45 millió lakosú ország költséghatékonysági pályára állított egészségügyének egyik szervezete bejelentette, hogy előrejelzéseik alapján legalább 8,5 millió lakos nem kap semmilyen egészségügyi ellátást. Ennek részben az az oka, hogy az ellátás érdekében létrehozott hozzájárulási rendszer 15 fokozatából kilenc közel jár az összeomláshoz. A másik ok, hogy az állam nem ad elegendő pénzt az egészségügyi rendszerbe, ezért így sem tudja fedezni a folyamatosan növekvő ellátási költségeket. Az egészségbiztosítók ugyancsak veszteségesek, jelenleg 900 milliárd pezóra rúg a hiányuk. Érdekesség, hogy miközben az úgynevezett szolidaritási és garanciaalap (Fosyga) felhalmozott több mint 6 billió pezót, ebből öttel „beszáll” a kormány adósságának fedezésére.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.